Op de Kamasutrabeurs kun je 'alles verkrijgen op het gebied van erotiek en lifestyle'. Seks is plezier, en dat mag iedereen weten. Door Anno.

Nog niet zo lang geleden waren seks en seksualiteit vies en verboden. Porno was alleen in het geniep verkrijgbaar en seks was iets voor de slaapkamer. Sinds de jaren zestig van de vorige eeuw kwam een verandering op gang, waardoor we vandaag zijn waar we zijn. Seksualiteit, zo vinden we, is iets leuks en natuurlijks, en iets waar je met iedereen over kunt praten. Wat privé was, is nu steeds meer openbaar.

Seks

De grenzen verschuiven, en dat doen ze eigenlijk altijd. In de vijftiende eeuw waren dingen als seks voor het huwelijk en overspel verboden, al hield men zich daar in de praktijk natuurlijk niet aan. In het boek 'Der Minnen Loep' van Dirc Potter werd bijvoorbeeld een grens getrokken tussen 'geoorloofd' en 'ongeoorloofd (be)minnen'.

'De blanke hals en de rode wangetjes mag men gewoon aanraken. De borstjes mag men gerust strelen, als ze niet te streng omsloten zijn'. En een anonieme schrijver van het vijftiende-eeuwse 'Sondaren troest' ('Troost voor zondaren') trok de grens bij het zien van 'elkaars schamele leden', het elkaar op 'onbehoorlijke wijze' kussen en het op 'onbehoorlijke plaatsen de liefde bedrijven'.

Schaamte

Grappig is dat seksuele handelingen niet direct leiden tot schaamte of schande, of tot vermanende taal van de zedenmeesters van de tijd. Dat was pas het geval als mensen erover praatten. Als je het stil kon houden, kon je met volle teugen genieten van de dingen die verboden waren.

De column Anno NU geeft wekelijks een stukje geschiedenis bij het nieuws. Reageren? Surf naar de site www.anno.nl.