Sinterklaas draaft dagelijks tien keer op in drie verschillende tv-programma's. Wat blijft er met zoveel Sint op tv over van de mythe? Door Paul de Lange

Tot een jaar of tien, vijftien geleden zag je Sinterklaas vrijwel alleen tijdens de intocht op het tv-scherm. Ok, de goedheiligman wilde op 5 december nog wel eens een kwartiertje opdraven bij Stuif es In, en later bij Telekids Carlo en Irene, maar dat was het dan wel zo'n beetje.

Overbodige vragen

Bovendien moest in dat kwartiertje Wieteke van Dort dan ook nog zo nodig een paar liedjes zingen, of stelde Ria Bremer op haar vinnige wijze wat overbodige vragen aan zwart geschminkte kindertjes, dus erg opschieten deed het allemaal niet. Je zag de Sint vaker op straat dan op tv.

Mythe

En dat spoorde helemaal met de mythe dat Sint het teringdruk behoort te hebben die paar weken dat hij in het land is. Van dat deel van de mythe lijkt weinig meer over. Al enkele jaren is Sint meermaal daags op drie verschillende zenders te zien.

Z@ppelin

Vanaf enkele dagen voor de intocht tot aan pakjesavond is er het Sinterklaasjournaal bij Z@ppelin van de publieke omroep, dat nog twee keer wordt herhaald. Nickelodeon doet daar niet voor onder, met driemaal daags de real life serie Bij Sinterklaas. Maar Jetix spant de kroon: De Club van Sinterklaas is vier keer per schooldag te zien.

Stuk voor stuk programma's die jonge gelovigen alleen al vanwege het onderwerp ongetwijfeld zullen boeien. Want wat is er spannender dan een goedheiligman die op mysterieuze wijze alle kinderen bakken met speelgoed bezorgt?

Bombardement

Maar juist het mysterieuze aspect komt ernstig in de verdrukking door het bombardement aan tv-programma's. In dat opzicht maakt Nickelodeons Bij Sinterklaas het 't bontst. De term real life in combinatie met Sinterklaas wringt sowieso al, maar dan wordt de goedheiligman ook nog eens gevolgd tot in het heilige der heilige: thuis in Spanje.

Het levert potsierlijke beelden op van Sint met een mobieltje aan zijn zwembad, Sint die een vermeende date heeft, en Sint die motor rijdt met een zonnebril op.

Fantasie

Als kinderprogramma's zoiets al uitdiepen, kan je je afvragen wat er nog aan de fantasie van de kleintjes wordt overgelaten. Op de fantasie van ouders wordt daarentegen meer dan ooit een beroep gedaan. Want hoe leg je uit dat in het ene programma het Grote Boek zoek is, en in het andere niet? Dat red je niet met de standaard praatjes over hulpsinterklazen.

Maar er is hoop op verbetering, zo leert een artikel in omroepvakblad Broadcast Magazine. Daarin tonen de programmaleiders van de drie kinderzenders zich bereid uit om volgend jaar de Sinterklaas-programma's op elkaar af te stemmen.

Hopelijk kan Sint de komende tien maanden buiten het zicht van de camera's dus gewoon van zijn welverdiende rust genieten. Lurkend aan een longdrink bij zijn zwembad, zoals we nu dankzij Nickelodeon weten.

Sinterklaasjournaal, Z@ppelin, Ned 3, 07.20 uur, 12.40 uur, 17.40 uur
De Club van Sinterklaas, Jetix, 7.45 uur, 10.00 uur, 12.25 uur, 17.25 uur
Bij Sinterklaas, Nickelodeon, 7.25 uur, 14.35 uur, 16.45 uur