'De Sint wordt bedreigd door kerst' schreeuwen de kranten als er weer eens een kerstman te vroeg in het land is. Drukte om niks. Sint Nicolaas is al eeuwen onkwetsbaar. Door Anno.

Je kunt er de klok op gelijk zetten. Zo tegen Sint Nicolaas komen er onheilspellende berichten in de krant over hoe slecht het sinterklaasfeest er voor staat. De kerstman zou de Sint verdrukken en een paar chocoladebruine kinderen die pepernoten teruggooien doen in de multi-culturele samenleving het ergste vrezen. Sinterklaas is in het defensief!

Onuitroeibaar

Toch kun je gemakkelijk stellen dat het sinterklaasfeest onuitroeibaar is. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de laatste cijfers van de middenstand, die dit jaar 410 miljoen Euro aan sinterklaasinkopen denkt om te zetten. Maar dat blijkt ook uit het verleden. De Sint heeft namelijk al heel wat aanvallen te verduren gehad, en ze allemaal met succes afgeslagen.

Protestantisme

De grootste aanval kwam bij de introductie van het protestantisme in de zestiende-eeuwse Republiek der Nederlanden. Daar werd het Sint Nicolaasfeest niet ten onrechte als katholieke viering gezien, en werd het feest door protestantse machthebbers in de ban gedaan. In Tiel was het in 1618 zelfs bij wet verboden je schoen te zetten!

Ook een negentiende-eeuwse aanval kwam van protestanten, met de introductie van de dennenboom in Nederland. Die boom hoorde in Duitsland bij de protestantse viering van het kerstfeest en werd hier overgenomen.

Ook toen gingen geluiden op dat Sint het af zou leggen tegen het kerstfeest. Middenstanders van nu kunnen je vertellen dat het toch ietsje anders is gelopen.

Meer lezen over Sinterklaas? Alles over de man, de mythe, zijn vijanden en zijn Pieten op Anno.