De oproep om Bep van Klaveren te verkiezen tot Grootste Rotterdammer bracht veel heibel. Het moet Erasmus worden, maar waarom eigenlijk? Die man kon niet eens boksen. Door Jurryt van de Vooren/Sportgeschiedenis Weblog

Zoals gewoonlijk begon GeenStijl met het slopen van de internetverkiezing van de Grootste Rotterdammer. Niet stemmen op Erasmus, zei de site tegen zijn reaguurders en aldus gebeurde. Zeg tegen de digitale sprinkhanenplaag van GeenStijl wat ze moet doen, en ze doet het ook.

In dit geval toevallig nog terecht ook! Erasmus verdient die titel niet met zoveel briljante sporters in dezelfde stad, die daar nog woonden ook.

Gerrit Gerritszoon - zo heette Erasmus bij zijn geboorte - deed dat amper: zo’n drie jaar. Om heel ver van Rotterdam stiekem zijn naam te veranderen in Erasmus. Dat hij daar op hoge leeftijd nog Roterodamus aan vastplakte, doet daar niets aan af. Zo krijg je geen eretitel!

Iemand als Van Klaveren zat dan wel een tijdje in de Verenigde Staten, maar keerde tenminste snel weer terug naar zijn stad. Hij wilde zijn familie zo graag weer zien, zei hij op de kade. Zo hoort het, ook al woon ik zelf niet in Rotterdam.

Gerrit los van God

Gerrit zou volgens de overlevering als laatste woorden 'Lieve God' hebben gezegd, maar dat neemt toch niet weg dat hem de schepping Gods volkomen was ontgaan! We slaan hiervoor een boek uit 1952 open: Een halve eeuw Nederlands alpinisme. (In 2002 verscheen zelfs het deel over een eeuw Nederlands alpinisme!)

Hierin staat: "Toen Erasmus in de zomer van 1508 van Rome naar de Nederlanden terugkeerde, boeide het alpenlandschap hem zo weinig, dat hij zijn verveling bestreed met het concipiëren van wat later tot zijn Lof der Zotheid zou uitgroeien. Nee, Erasmus was onze eerste alpinist niet."

De auteur gaat verder met de uitleg waarom alpinisme zo bijzonder is. Het is ‘een krachtmeting van het lichaam en de geest met de materie der natuur, een krachtmeting die leidt tot zelfvertrouwen, maar die anderzijds gepaard moet gaan met ootmoed, omdat de mens in het hooggebergte in het meest innig contact komt met de natuur en zich dus geconfronteerd ziet met de schepping Gods.’

En die schepping heeft Erasmus Gerritszoon niet eens gezien toen hij daarvoor de kans had! Bokser Bep van Klaveren deed tenminste nog wat we van hem verwachtten: boksen.

Blijft stemmen, mensen, en kies vooral voor Bep. Gerrit mag hooguit worden verkozen tot de Grootste Gouwenaar - zo heet een inwoner van Gouda – omdat hij daar zou zijn geboren.

Kim Holland

Alhoewel ik Gouda afraad om die verkiezing uit te roepen. Pornoster Kim Holland is namelijk in deze stad ter aarde gekomen en dan maak je het GeenStijl wel heel makkelijk om opnieuw te stoken. Dan wordt Erasmus eerst verslagen door een bokser en daarna door een actrice in verregaande staat van ontkleding.

In dat geval zou zelfs ik de Canon van Nederland wel eens kunnen gaan waarderen.