In de afgelopen maand schoven de lijsttrekkers van de grote partijen allemaal bij Matthijs van Nieuwkerk aan in het programma De Wereld Draait Door. Dat leverde in bijna alle gevallen de welbekende door spindoctors voorgekookte sudderpraat op. Door Nico Dijkshoorn

Alle politici wisten van te voren precies welke gasten er nog meer aan tafel zouden verschijnen en een team van schrijvers had wat grapjes geleverd die losjes door het programma konden worden gestrooid.

Bij Mark Rutte en Jan Peter Balkenende leverde het legendarische televisie op. Zelden heb ik iemand zo ontzettend door het ijs zien gaan als Mark Rutte. Voorgeprogrammeerd tot op het bot mocht hij aanschuiven bij de filmfamilie van Warmerdam. Veel erger kan je het niet treffen. Kunstenaars.

Alex van Warmerdam nam het woord en legde maar weer eens zuchtend uit hoe zwaar het was om een genie te zijn. Ja, al die talenten in één lichaam, hij kon er ook niets aan doen. Na een kwartier lullen begreep ik dat hij voor de zesde keer Abel had verfilmd. Abel heette nu Ober.

Maar daar zat niet het echte drama. Het was de manier waarop Rutte in deze intellectuele discussie probeerde te laten merken dat hij ook niet helemaal van de straat was die verbijsterde. Je begreep meteen dat hij nog bij zijn ouders woonde. Men zette een stukje filmmuziek op. Paniek. De verkeerde cd. Rutte greep zijn kans en reageerde direct. "Hee, dit is meer James Overlast."

Doodsbange poseur

Het viel stil aan tafel. Er was net, in het bijzijn van echte Kunstenaars, een Seth Gaaikemaatje gemaakt. Een woordgrapje. Doodse stilte. In de verte schreeuwde er een reiger. Een boer sloeg zijn vrouw. Er beviel iemand geruisloos van een drieling. Rutte zat nog wat na te snuiven om zijn eigen grapje. Foute boel, zag je hem denken. "Niet meer te redden, zelfs niet als ik twee dagen voor de verkiezingen bekend maak dat ik al zes jaar met Marco van Basten slaap."

In een halve minuut zag je de ware Mark Rutte. Een doodsbange poseur die volgepropt met geleende wijsheden het leukste jongetje van de klas probeert uit te hangen. Kansloos. Onwaarachtig, geforceerd en oliedom.

Balkenende

Nee, dan Balkenende. De messen werden geslepen. Gast Tygo Gernandt, beroemd in Nederland omdat hij heel goed met een accent GODVERDOMME MANNN IK GA JE DOOD SKIETEN kan roepen, rook bloed. JP schoof midden in het programma op zijn karakteristieke manier aan. Alsof hij iedere ochtend voor het eerst kennismaakt met zijn eigen lichaam.

Matthijs en Tygo gaven de eerste plaagstootjes. Ja, dit werd weer een kwartier lang lekker lachen om JP en zijn christenkop. Of meneer de president van popmuziek hield. "Dat is met elektriek versterkte gitaren, weet u wel." Gelach. Tygo legde zijn hoofd op de schouder van de minister president en deed of hij sliep. Daverend gelach. Nog maar enkele minuten en ze zouden hem uit zijn kleren scheuren, onder dwang een PvdA-onderbroek over het hoofd trekken en naakt op straat smijten. Die sfeer hing er. JP was rijp voor de slacht.

Ovatie

En toen gebeurde het. JP counterde keihard. Tygo werd door JP met een vaderlijke hand over zijn hoofdje weggezet als een lulhannes die stemmetjes bij kinderfilms inspreekt. Giel Beelen werd met zeer directe humor moeiteloos ingepalmd. JP was in control. De ene oneliner na de andere beukte hij er uit. Pechtold moest maar eens naar Volendam om te onderzoeken of Jantje Smit wel onder de goede vrouw lag en frontaal op camera deed JP een geniale oproep aan de VARA-kijkers om vooral weer op hem te stemmen omdat hij hun premier wilde blijven. Ovatie.

VOC-mentaliteit

Ik was verbijsterd. En kwaad. Vier jaar bedrog! Wat was dat dan laatst voor een slap gelul over de VOC-mentaliteit? De gevatte JP had gezegd dat je vroeger nog gewoon gratis nootmuskaat kreeg uit Suriname maar dat je het nu bij iedere KLM vlucht zelf uit hun kont moest trekken. Wat was dat voor een dom gezeik over de doodstraf laatst? De echte JP had geantwoord: "Doodstraf? Ach ja, we roosteren allemaal wel eens wat. Of dat nu een pinda of een Irakees is, het is mij om het even."

Ik wil voortaan altijd deze Balkenende. The Oval Office binnenkomen, Bush op zijn schouder slaan en zeggen "Hee ouwe Neanderthaler, ken je me nog, ik ben JP uit Holland. Laat eens kijken, staan je ogen nog steeds zo dicht bij elkaar? Gaan we nog wat vreten of hoe zit het? Wát ik wil eten? Iets met banaan, maar dan niet weer op mijn schouder gaan zitten hè".