Er is iets geks aan de hand met Expeditie Robinson dit jaar. Een prachtige playmate loopt halfnaakt rond, maar niemand heeft er oog voor. Ondertussen ontpopt ze zich tot de verrassing van deze editie. Door Paul de Lange

Een lekker ding voor de camera's werpen om de kijkcijfers op te krikken is een vaak toegepaste tactiek op tv. In hoeverre het effect heeft, is moeilijk na te gaan. Maar als zelfs onze gereformeerde premier naar een spelletje als Lingo kijkt omdat hij op de presentatrice geilt, dan moet de groep aan te boren mannelijke kijkers mega zijn.

Playboy

Ook de makers van Expeditie Robinson hebben dit jaar een opvallende vrouw gecast. De 25-jarige Olga prijkte al drie keer op de cover van de Playboy. Nog voordat de serie begon, spraken de fans van de serie hun verbazing uit op diverse internetfora. Teneur van de reacties: dit soort effectbejag past misschien bij de ranziger reality concurrent Big Brother, maar niet bij de faire overlevingsstrijd op een onbewoond eiland die Expeditie Robinson behoort te zijn.

Aanvankelijk leken die klagers gelijk te krijgen. In de leader duikt Olga als een sensuele stoeipoes op uit de zee. Voeg daarbij dat haar Oostblok-accent automatisch aan Tatjana doet denken en een voorbarige conclusie is snel getrokken: deze deelneemster is te dom om te kakken.

Maar zelfs in het geval van een playmate bewijst zich de kracht van Expeditie Robinson: niemand is zoals je verwacht. Olga toont zich op het eiland allesbehalve een verwend model met bedenkelijk IQ. Niet alleen is ze regelmatig de beste vrouw bij de fysieke proeven, ook tactisch is ze sterk. Zo weet ze in haar eentje een complot van de concurrerende groep op te blazen.

Billen noch borsten

Het opvallendste is dat Olga geen moment haar lichaam inzet om gunsten af te dwingen. Waar in de vorige editie Lydia haar broekje zo'n beetje haar bilnaad binnen propte, buit Olga billen noch borsten uit. Zelfs op mokkels.nl is geen foto van haar in bikini te zien, terwijl op die site al plaatjes verschijnen van tv-vrouwen als ze hun bovenste knoopje los hebben.

De playmate of the year die - weken zonder seks zittende - mannen niet eens tot begerige blikken verleidt; dan moet er iets aan de hand zijn. Volgens oud-deelnemer Ryan speelt seksuele drang bij Expeditie Robinson geen rol vanwege het weinige eten: "Na drie dagen honger was mijn libido tot het nulpunt gezakt."

Olga

Juist dankzij die alomtegenwoordige seksloosheid bloeit naaktmodel Olga helemaal op. Voor het eerst in haar volwassen leven speelt haar uiterlijk geen rol en daardoor raakt haar innerlijke ontwikkeling in een stroomversnelling. Gek genoeg krijg je als kijker vanzelf meer oog voor die ontwikkeling dan voor haar prachtlijf. Al moet je tijdens Expeditie Robinson dan wel even de Playboy uit het zicht leggen.

Expeditie Robinson, maandag 21.30 uur, Talpa
Website Olga