Sinds maandag gelden er nieuwe regels voor het meenemen van handbagage in het vliegtuig. Door alle anti-terreur maatregelen wordt het vliegen er niet leuker op. En helpt het? Door Christiaan Alberdingk Thijm

Het meest opvallende van de nieuwste anti-terrorisme maatregel is wel dat iedereen er zo gelaten op reageert. Op Schiphol lijkt het wel een gezellige klaverjasclub van mannen in pak. Ze zitten op de grond met opengesperde koffer om de inhoud van de toilettas over te hevelen naar een doorzichtig plastic zakje. Er wordt een beetje lacherig gedaan. Wat zit er in jouw zakje?

Op grond van de nieuwe regels wordt bijna de hele toilettas als potentiële bom beschouwd. Daarom mogen vloeistoffen, gels en spuitbussen alleen in kleine hoeveelheden van minder dan 100 ml mee. Dit goedje moet u vervolgens gezamenlijk verpakken in een doorzichtige, hersluitbare, plastic zak niet groter dan 1 liter.

Het is tegenwoordig al een kwelling om te vliegen. Je moet uren voor vertrek aanwezig zijn om niet het risico te lopen je vlucht te missen door alle controles. Lange rijen, ongeduldige mensen en altijd weer die ene vent die probeert voor te dringen. Bij de veiligheidspoortjes moet je je jas uitdoen, je riem afdoen, je laptop uit je tas halen en - als je pech hebt - ook je schoenen uittrekken. Als je dan toch nog een muntje in je zak hebt laten zitten, dan word je getrakteerd op een full body massage door iemand die er meer plezier uit lijkt te halen dan jij.

Pruts-terrorist

De maatregelen zijn het directe gevolg van het oprollen van een terroristenbende in het Verenigd Koninkrijk. De Britse geheime dienst MI5 verijdelde zo het plan om met vloeistoffen in flesjes voor sportdranken vliegtuigbommen te maken. Goed werk van MI5, zou je zeggen, maar val ons er vervolgens niet mee lastig. Het lijkt wel alsof juist de mislukte aanslagen tot de meest draconische maatregelen leiden. Nadat een of andere pruts-terrorist explosieven in zijn schoenen heeft gestopt, is ook schoeisel verdacht.

Met de zakjesmaatregel wordt natuurlijk geen enkele aanslag voorkomen. Explosieven in schoenen en flesjes verplaatst een beetje terrorist zo naar explosieven in beha's en ondergoed. En als wij dan alleen nog maar naakt mogen vliegen en het volstrekt veilig is, dan wijkt men wel uit naar de trein, metro, het theater of voetbalstadion voor het betere bomwerk.

We zullen ermee moeten leren leven dat het onmogelijk is ieder risico op een terroristische aanslag uit te sluiten. Natuurlijk moeten er maatregelen worden genomen om dat risico te beperken. Maar die moeten wel proportioneel zijn. Er moet een afweging gemaakt worden tussen de mate van irritatie die een maatregel veroorzaakt en het verwachte effect daarvan. Miljoenen luchtreizigers hun toiletspullen in een plastic zakje laten stoppen is een overtrokken reactie op een mislukte aanslag.