Vanaf nu wil ik dat iedereen z'n peuken uit het raam van de auto gooit. En de overblijfselen van dat ranzige pakketje McDrive-voedsel kan ook zonder excuus weggeflikkerd worden. De wereld is onze vuilnisbak, kijk alleen al naar de Fiat Multipla, die mag toch ook vrij rondrijden. Waarom mogen mijn etensresten dat dan niet? Door Vincent van Twillert/Autoblog.nl

Iedere dag stappen we weer in de auto om flink wat uitlaatgassen te mengen met schone boslucht. Ook zetten we zonder schaamte olieraffinaderijen aan de rand van onze steden, we gaan met het vliegtuig naar Thailand om daar twee weken in de zon te liggen, we verpakken biologisch voedsel in plastic en we roken thuis lekker onder de afzuigkap omdat het anders zo stinkt.

Als klap op de vuurpijl geven we ook nog eens massale media-aandacht aan paarden in levensnood terwijl we tijdens het journaal een biefstukje naar binnen schuiven. Hypocriet? Nee joh. We doen toch ons best? We proberen allemaal ons steentje bij te dragen. Ik ben alleen even kwijt waarmee. Was het iets met groene stroom? Maar dat gaat toch automatisch?

Asbak

Nee, niet alles gaat automatisch, net zoals die volle asbak die je op de openbare weg leegkiept. Kunnen we niet gewoon proberen allemaal iets meer te compenseren, zou dat wellicht helpen? Koop naast je vliegticket ook gewoon een certificaat van Trees for Travel, doe aan afvalscheiding, zet die computer 's nachts uit en stop eens een volle was in die machine.

Doorjakkeren

En laten we in hemelsnaam op de snelweg wat meer doorjakkeren, 160 is beter! In een uur volgas naar huis rijden is veel zuiniger dan tweeënhalf uur lang de schakeltechniek tussen eerste en tweede versnelling oefenen.

Ja mensen, in de file rijden we 1 op 4! Denk daar eens aan als je je aankoop wilt verdedigen door naar het milieulabel te kijken, of bij de Toyota-dealer aan het shoppen bent voor zo'n hippe Prius.

Probeer gewoon wat meer de files te mijden en geef waar mogelijk goed gas, een beter milieu begint bij jezelf.