SBS6 wijdt de woensdagavond aan Neerlands nieuwste staatsvijand: overgewicht. Dat is vooral lekker kijken als je géén doelgroep bent. Door Paul de Lange

Amuserend bedoelde tv-programma's over een gezondere levensstijl lijken vooral een trend van de laatste jaren. Toch was er al eind jaren tachtig een grootschalige spelshow met dat thema: Way Of Life, ironisch genoeg gepresenteerd door Ron Brandsteder. De altijd zwetende presentator stond immers bekend om zijn drank- en destijds waarschijnlijk wel meer dan dat -gebruik. Niet minder ironisch was dat er tientallen geblesseerden vielen bij de groots opgezette, Spel Zonder Grenzen-achtige, spelen.

Tegenwoordig pakt men het een stuk verantwoorder aan: gezondheidsprogramma's zijn doorgaans zwanger van de voedingsdeskundigen en afvalcoaches. Dat geldt ook voor SBS6' De Afvallers, waarin vier families overtollige kilo's proberen te lozen.

Rubens-type

Castingtechnisch zit het wel snor, in die zin dat die overtollige kilo's bij aanvang ruim voorradig zijn. Zo hebben de nog jonge dochters van de gezinnen al serieuze borsten - de zonen net zo goed, trouwens. En de vier deelnemende zussen zullen zichzelf in contactadvertenties ongetwijfeld omschrijven als 'Rubens-type', maar vraag is of hun omvang niet zelfs voor Rubens too much was geweest.

Hoe die omvang het leven van de kandidaten beïnvloedt, is tragikomisch om te volgen. "Door haar overgewicht heeft Lydia moeite met huishoudelijke taken", meldt de voice over droogjes. Toch wordt het nergens te sneu om te zien, vooral omdat de kandidaten duidelijk opleven naarmate ze meer afvallen. De jongetjes worden niet meer als laatste gekozen bij de gym, en de meisjes hebben opeens vriendinnetjes. Leedvermaak is dan ook niet de reden waarom het lekker kijken is naar De Afvallers.

Herkenbaar probleem

Waarom dan wel? Omdat het is als kijken naar De Verbouwing wanneer je zelf niét hoeft te verbouwen. Of naar een programma als Geen Cent Te Makken als je niét diep in de financiële shit zit. De deelnemers van De Afvallers worstelen met een herkenbaar probleem, maar in een zware vorm. Bij de meeste Nederlanders kan het wel wat gezonder, of mogen er wat kilootjes af, maar veel meer dan dat is er gemiddeld niet aan de hand. Het is 'geruststeltelevisie': kijken naar anderen die hetzelfde hebben, maar dan erger.

In dat opzicht gaat Je Echte Leeftijd, dat SBS na De Afvallers als tweede gang serveert, nog een stapje verder. Onder het motto 'verander de dag waarop je doodgaat' wordt hierin mensen met een ongezonde levensstijl voorgerekend hoe jong ze zullen sterven als ze op dezelfde voet doorgaan. De 43-jarige Amsterdamse volkszanger Peter Beense (248 kilo!) krijgt voorgespiegeld dat hij op zijn 61e definitief ter aarde zal storten. Maar na een maandje komkommers in plaats van kaassoufflés wordt zijn verwachte sterfteleeftijd opeens opgerekt tot 69.

Conclusie voor de kijker thuis op de bank: beginnen met gezonder leven kan nog wel een paar jaartjes wachten. Heerlijk geruststellend, zo'n thema-avondje gezondheid bij SBS6.

De Afvallers
Je Echte Leeftijd
Bereken je echte leeftijd