Sophie Hilbrand schiet omhoog als nieuwe ster van de publieke omroep. Daar is iets voor te zeggen, want Sophie sprankelt. Maar inmiddels dreigt een overdosis Sophie Hilbrand. Door Paul de Lange

Het is nauwelijks voor te stellen, maar anderhalf jaar geleden was Sophie Hilbrand nog vrijwel onbekend. Weliswaar deed ze toen al enige tijd 6pack, maar dat cultprogramma werd uitgezonden in de randen van de nacht.

Haar eerste optreden voor het grote publiek, jolig Sophies Boys genaamd, was niet bepaald baanbrekend. In een redelijk stompzinnige rol als razende reporter versloeg ze het WK voetbal voor jongeren, om raadselachtige redenen vanuit een tentje. Met voetbal had het allemaal niets te maken, maar de jonge voetballers waren overduidelijk overrompeld door Sophies charmes.

Spuiten en Slikken

Dat gold blijkbaar ook voor de BNN-bazen en heren netcoördinatoren, want vijftien maanden later is Sophie wekelijks in drie programma's prominent aanwezig. In Spuiten en Slikken vraagt Sophie aan iedereen die maar langskomt of ze wel eens een triootje hebben gehad. In Lijst Nul praat Sophie popie jopie met politici. En in Try Before You Die doet Sophie dingen die je volgens BNN voor je dood gedaan moet hebben, zoals actie voeren tegen illegale sojateelt in het Amazonegebied.

Maar haar optredens blijven niet beperkt tot haar eigen programma's: ze duikt ook nog continu elders op. Een kleine greep: Sophie is verreweg de favoriete tafelgast van Matthijs van Nieuwkerk in De Wereld Draait Door ('heb jíj wel eens een trio gedaan, Matthijs?'), Sophie improviseert desgevraagd een potje mee met de Lama's, Sophie zit onder de rode knop met filmpjes van vragenstellers bij Pauw&Witteman. Is de traditioneel slappe tv-zomer wellicht Sophie-loos? Niet met de uitzendingen van Mystery Party, wat ze ook presenteert. Sophie is voor Nederland 3 wat Geer voor SBS is en Goor vorig seizoen voor Talpa was: het niet te omzeilen boegbeeld.

Punt is niet dat Sophie niet leuk zou zijn. Sophie is hartstikke leuk. Want Sophie is fris, Sophie is energiek, Sophie is goedlachs, Sophie is onbevangen. En Sophie is zo naturel als de pest, het prototype girl-next-door.

Slagroomtaart

Maar Sophie is zo langzamerhand het meisje-deur-verderop waarvan je eerst sporadisch wat glimpen opving, maar dat inmiddels de hele godganse dag langs je huis loopt. Sophie is elke dag slagroomtaart. Sophie is niet chagrijnig te krijgen zo onvermoeibaar, en dat werkt behoorlijk op de zenuwen als je - liggend op de bank - al haar bruisende programma's ziet langskomen. Sophie is hard op weg een stukgedraaid Stones-nummer te worden. Er is zoveel Sophie dat het verlangen groeit naar minder Sophie. Heren omroepbonzen: het is duidelijk wat u in haar ziet, maar iets minder Sophie Hilbrand, zou dat kunnen?

Lijst Nul, maandag 21.20 uur, Ned 3
www.bnn.nl/page/lijstnul
Try Before You Die, maandag 22.00 uur, Ned 3
www.bnn.nl/page/trybeforeyoudie
Spuiten en Slikken, donderdag 22.19 uur, Ned 3
www.bnn.nl/page/spuitenenslikken