Tien breekbare poppetjes die model willen worden. Een ex-model dat streng over ze waakt. Nichterige types die ze begeleiden. Wat betreft ingrediënten is Holland's Next Top Model een kopie van de Amerikaanse versie. Alleen is presentatrice Yfke Sturm bepaald geen Tyra Banks. Door Paul de Lange.

Talentenjachten op tv zijn bijna zo oud als tv zelf. Ooit werd André van Duin zo ontdekt, en zonder tv-talentenjachten hadden we waarschijnlijk ook nooit gehoord van Gerard Joling, Rolf Wouters en Jamai. Je kunt je natuurlijk afvragen of dat in alle gevallen zo erg zou zijn geweest. Toch groeit het rijtje van via tv ontdekte talenten nog altijd. Zo voegt zich deze week een aanstormend fotomodel daarbij.

Botten

Maandag is namelijk de finale van de eerste editie van Holland's Next Top Model, de Nederlandse variant van America's Next Top Model, sinds enkele jaren ook hier op tv. Een soort Idols voor modellen in de dop, met dit verschil dat niet kijkers maar vakmensen tijdens een afvalrace bepalen wie er wint. Zoals gebruikelijk, dat was in de Amerikaanse versie ook het geval, zijn de modellen meer op botten dan op borsten uitgekozen.

Het grote verschil zit hem in de presentatie. In de VS doet ex-topmodel Tyra Banks dat, in Nederland ex-topmodel Yfke Sturm. Yfke hamert er hard op dat model zijn meer is dan er een beetje mooi uitzien; je moet vooral jezelf kunnen verkopen en presenteren.

Lettergreep

Zijzelf is echter het bewijs dat dat nog niet zo eenvoudig is. Want Yfke kan niet presenteren. Ook niet een beetje. Waar Tyra Banks in de finale een model met een te grote mond prachtig haar plaats kan wijzen en de spanning opstuwt door middel van stiltes en dodelijke blikken, spreekt de uitdrukkingsloze Yfke slechts in robotachtige zinnetjes. Het lijkt wel alsof ze de Nederlandse taal lettergreep voor lettergreep heeft geleerd: "Ik-heb-hier-voor-mij-vier-schit-te-ren-de-meis-jes- maar-in-mijn-hand-en-slechts-drie-fo-to's." Johnny de Mol in Zwartboek lepelt zijn tekst nog natuurlijker op.

Toch staat die finale altijd garant voor de enige magische momenten van de serie: de beste foto's tijdens de shoot van die week. Verbazingwekkend wat een schijnbaar mistroostige middag aan een grijs ogend Hollands strand nog voor een prachtige plaatjes kan opleveren. Maar goed, dat is dan ook waar de modellenbranche in uitblinkt: fraaie foto's maken. Mooie plaatjes maken echter nog geen mooie televisie.

Kauwgumplaatjes

Idee voor tv-makers: giet voortaan alleen nog maar talentenjachten in een tv-vorm als het bovendrijvende talent iets kan wat de moeite van het bekijken waard is. Want in het geval van fotomodellen gaat dit niet op, zelfs niet voor een bewezen topper in de branche. Als tv kauwgum voor de ogen is, dan draagt Holland's Next Top Model op geen enkele wijze bij aan de smaak: het levert hoogstens wat fraaie kauwgumplaatjes.

Modelmasters: Holland's next top model Maandag 21.30 uur RTL 5