Het was deze week Lingo-week. De mogelijke stopzetting van het spelletjesprogramma leidde tot kamervragen van het CDA aan minister Van der Hoeven. Heeft die partij het ook voor elkaar gekregen dat Lingo uiteindelijk op de buis blijft? Door Christiaan Alberdingk Thijm.

"Hoe graag zien wij niet presentatrice Lucille Werner?", vroeg premier Balkenende de verzamelde pers tijdens zijn wekelijkse persconferentie. De vraag zal retorisch bedoeld zijn. De premier wil zeggen dat hij Lucille Werner juist erg graag ziet. Niet duidelijk is wie de CDA-voorman met "wij" bedoelt. Zou dat op Bianca en hemzelf slaan, de ministerraad, of sprak Balkenende hier namens het hele Nederlandse volk? Feit is dat zo'n 800.000 mensen Lucille Werner dagelijks graag zien, althans het spelletje Lingo dat zij presenteert.

De mogelijke verdwijning van het spel met de ballen was deze week voorpaginanieuws. Toen de netcoördinator van Nederland 1, Ton F. van Dijk, zijn voornemen het programma te schrappen wereldkundig maakte, ontketende hij een nationale rel. Met name het CDA sprong op de bres voor Lingo. CDA-kamerlid Joop Atsma vond het voornemen van Van Dijk een schande. "Dat één man zo'n beslissing kan nemen, het zou bij de wet verboden moeten zijn."

Ironisch genoeg is het nu juist de wens van de Tweede Kamer geweest dat één man zo'n beslissing kan nemen. De zenders van de publieke omroep hadden geen duidelijk profiel doordat de omroepen lukraak hun eigen programma's uitzonden. De macht van de individuele omroepen, die van de zenders een lappendeken van programma's maakten, moest worden ingeperkt. Vandaar de netcoördinator.

Lieve Lucille

De beslissing om Lingo te schrappen is ook volstrekt logisch. Nederland 1 heeft de opdracht een brede familiezender te zijn, maar trekt momenteel teveel oude kijkers. Met name Lingo is bij die doelgroep populair. Conclusie: Lingo eruit, jongeren erin.

Wanneer politici zich met de programmering van de publieke omroep gaan bemoeien is dat griezelig. De hele dag CDA-TV - ik moet er niet aan denken. Er is natuurlijk een sterker principieel argument: de pers moet vrij zijn van staatsbemoeienis. Het is juist de taak van de pers om het handelen van politici nauwlettend in de gaten te houden. Wanneer de politiek de inhoud van programma's bepaalt, kan dat niet.

Dinsdag werd bekend dat Lingo toch mag blijven. De netcoördinator is duidelijk teruggefloten. Door wie, dat vertelt het verhaal niet. Feit is wel dat een dag later bekend werd hoe graag premier Balkenende Lucille Werner ziet. Zijn nieuwe boek Aan de kiezer bevat een brief aan de presentatrice van het spelletjesprogramma. Volgens Balkenende draagt Lingo bij aan een "verantwoordelijke samenleving". 'Lieve Lucille,' schrijft de premier, 'uiteraard blijven we allemaal naar jou kijken. Zulke positieve programma's houden de moed erin'. Brrr.