Cor du Buy is tafeltennisser van de eeuw. In het tijdschrift van de Sociëteit Olympisch Stadion zegt hij echter een groot liefhebber te zijn van de kaatssport. Deze week sprak ik met Du Buy in het Velodrome in Amsterdam tijdens de Wielerzesdaagse. Als we dan toch alle sporten door elkaar heen gooien, doen we het ook goed. Door Jurryt van de Vooren/Sportgeschiedenis Weblog

Roger Federer is behalve een wereldtennisser inmiddels ook een liefhebber van Real Tennis, een soort oervariant van tennis. En ook Richard Krajicek begint hier wat voor te voelen. Maar het is toch iets heel anders dan een tafeltennisser, die zijn liefde voor de kaatssport openbaart. Het zijn twee compleet verschillende sporten – het balletje niet meegerekend.

Cor du Buy werd in 1999 uitgeroepen tot de beste Nederlandse tafeltennisser van de eeuw; Bettine Vriesekoop tot de beste vrouwelijke tafeltennisser. Du Buy was in de jaren veertig en vijftig in Nederland onbetwist de beste in zijn sport en misschien daarbuiten ook wel. Demonstratiewedstrijden speelde hij zittend in een stoel, terwijl zijn tegenstander vrij mocht rondlopen. Ondanks deze handicap sloeg Du Buy zonder enige problemen zijn opponenten naar huis.

"Dan won ik nog met 21-3 of 21-4", zegt hij glunderend bij de Wielerzesdaagse. "In plaats van 21-0", denk ik hardop. "Precies!" Want Du Buy verslaan was onmogelijk en al helemaal tussen mei 1944 en maart 1948. In die tijd was er geen Nederlander, die hem een nederlaag kon toebrengen. Zodoende was Du Buy in totaal negen maal Nederlands kampioen. Dat had twaalf keer kunnen zijn, maar tijdens de oorlog boycotte hij wedstrijden waar geen joodse spelers aan mee mochten doen.

De PC in Franeker

Ondanks dat Du Buy inmiddels op leeftijd is, informeert hij zich goed over het kaatsen. Marathon, het blad van de Sociëteit Olympisch Stadion, schrijft deze maand: 'De keren, dat Cor voor zijn computerscherm zit om de door hem opgeslagen verslagen over kaatsen en ook de nieuwe informatie te lezen, zijn dan ook regelmatige handelingen voor hem.'

"Dit jaar ben ik voor het eerst naar de PC in Franeker geweest”, zegt hij op het moment dat wereldkampioen Theo Bos met de snelheid van het licht over de wielerbaan schiet. De PC is het grootste en belangrijkste kaatstoernooi en wordt elk jaar in de zomer gehouden. Het is de dag dat Franeker hoofdstad van alle Friezen ter wereld is. Leeuwarden kunnen ze dan zelfs met behulp van een telescoop niet meer vinden op de kaart van Friesland.

Intimiderend

"De sfeer daar is zo gemoedelijk en goed", vervolgt hij. "Als ik nu kijk naar een tenniswedstrijd in de derde klasse gaat het er al heel anders aan toe. De spelers denken dat het helpt om intimiderend te kijken, om zo de tegenstander uit zijn ritme te halen. De PC is heel anders. Niets geen hooligans, niets geen hard spel met lijfelijk geweld en niets geen protesten bij de scheidsrechters. De menselijke maat, zoals die ook bij sport hoort te zijn, overheerst in alle situaties van de wedstrijd."

Met de spelregels heeft Du Buy nog wel wat moeite, maar dat is bijzaak. Het is de gemeenschapszin, die de tafeltennisser van de eeuw vol in het hart heeft geraakt. En dan niet alleen de sport, maar alles wat bij de PC hoort: de toespraak 's ochtends van de voorzitter van de PC-commissie en alle andere rituelen, die al sinds 1854 (!) rond dit oudste sporttoernooi van Nederland hangen.

Nog maar tien maanden en dan is de volgende PC. Als u Du Buy daarvoor nog tegenkomt, mag u trouwens best over tafeltennis met hem praten.