Worden we nu vaak misselijk bij het zien van een oude Mazda 323 in het wit, of die eeuwig witte Volvo 440 en 460, dan is het moeilijk voor te stellen dat de kleur wit met een comeback bezig is. Maar in autoland is het inmiddels gemeengoed, wit is terug. Door Vincent van Twillert/Autoblog.nl.

Op internationale autoshows is de trend al een tijdje gezet, vele modellen zijn afgelopen maanden in het wit onthuld. Maar het duurt vaak even voordat dit soort zaken de consument bereiken. De nieuwe Volkswagen Golf GTI is echter wel een goed voorbeeld, deze rijdt inmiddels al op de weg en komt standaard in het wit. En er zijn natuurlijk smaakvolle voorbeelden uit het verleden, denk aan de oude Lamborghini Countach, de oude M3 CSL of de Lotus Esprit. Deze wagens kwamen standaard in het wit en zijn nog steeds prachtig. Of komt dat door het exclusieve karakter?

Je zou het bijna denken; hoe duurder de auto, hoe minder invloed de kleur heeft. Maar dat is mij te makkelijk. Duurdere modellen zijn sowieso veel interessanter en kleur heeft wel degelijk invloed. Het feit dat we de oude Volvo's en Mazda's nu de rug toekeren is omdat we er te lang tegenaan hebben moeten kijken. Too much of anything is bad for you!

Lamborghini

Even een aantal voorbeelden van nieuwe auto's in het wit. Vorig jaar op de IAA autoshow in Frankfurt zagen we bijvoorbeeld de Lamborghini Gallardo in het wit en een witte Mini Traveller concept. Een halfjaar later stonden in Genève een V8 Vantage in het wit, een witte BMW M5, een witte M6, een witte Porsche 911 GT3, en werd zelfs de nieuwe Alfa Spider in het wit onthuld. Maar er is meer, onlangs zagen we in Parijs de nieuwe Audi S3, de Maybach 57S in het wit en zelfs de Skoda Octavia RS diesel in het wit.

Trends

Daarnaast kun je voor toekomstige trends ook kijken naar tuners. Alhoewel in Nederland de creaties van vele tuners niet worden gewaardeerd, zijn de onderdelen van hun styling vaak een indicatie voor zaken die later in standaard modellen worden verwerkt. De afgelopen jaren zagen we dan ook opvallend veel witte modellen voorbij komen in de tuningscene. Kijk bijvoorbeeld naar de witte Porsche Rinspeed Indy, de Techart 911 Turbo en de witte CLS GTR door Art.

Of heeft het te maken met Apple, die dankzij producten als de iPod in korte tijd heel populair geworden is? De iPod is ook een modetrend en de scherpe witte skin lijkt daar zeker een onderdeel van. En zoals met veel trends wordt het vaak als eerste opgepakt door de creatievelingen. Leuk detail daarbij is dat de chief designer van Volkswagen, Murat Günak, privé in een witte Touareg schijnt rond te rijden; dat zegt wat.

Wit is verder vooral praktisch in landen waar het warmer is dan in Europa. Denk aan Dubai waar je een witte S-klasse, een witte Q7, een witte A8 of een witte RS4 gewoon in het dagelijks verkeer tegenkomt.

Designtrend

In Miami (Florida) is het natuurlijk ook wat warmer dan in West-Europa, maar daar staat wit tevens bekend als designtrend. We kennen namelijk allemaal de witte architectuur die daar heerst, en denk nog even aan de witte pakken van Don Johnson in zijn hoogtijdagen. Het was dan ook geen verrassing dat in de nieuwe Miami Vice-film een aantal witte auto's voorbijkwam. Zo zie je in het begin van de film twee zeer dikke witte Range Rovers, terwijl Sonny en Ricardo op het einde in een witte BMW M6 rondrijden. Deze laatste wordt vervolgens het slachtoffer van een flinke lading kogels, maar dat terzijde.

Volgens sommigen blijft wit echter de verkeerde associatie opleveren. Is het niet te danken aan de trouwauto's dan zijn het wel de enorme hoeveelheid witte (bestel)busjes die ons land rijk is. Toch ben ik al een tijdje overtuigd en zal bij de keuze van een nieuwe automobiel dan ook zeker de kleur wit meenemen.

Wit is het nieuwe zilvergrijs en dat is wat mij betreft een verbetering. Maar de bekende uitspraak 'met een witte blijf je zitten' zal vast voor wat twijfel gaan zorgen onder ons zuinige volkje. Ik ben dan ook benieuwd of de witte trend in Nederland zal aanslaan, of dat het behouden blijft voor de warmere landen en meer exclusieve modellen.

Er zijn overigens nog veel meer "future design trends" in de automotive, zoals LED-lampen, matte lak en vleugeldeuren. Maar dat is voor een volgende keer...