Oprukkend fenomeen: Bekende Nederlanders die een al dan niet ingekakt tv-format een tweede leven mogen inblazen. Zo schakelde 'Wie is de mol?' een paar jaar geleden over op BN'ers en lijken er bij de zenuwenquiz Heartbeat alleen nog maar vips langs te komen. Door Paul de Lange.

Niet in alle gevallen wordt even duidelijk waarom de makers van een programma naar BN'ers grijpen. Dieptepunt in dat opzicht was wel de vip-variant van Big Brother. De onbekende Bart en Sabine op tv zien neuken gaat dan nog wel, maar je moet er toch niet aan denken dat de versierpoging van Emile Ratelband richting nachtdiva Christine van der Horst even succesvol zou zijn geweest.

Dit seizoen is het Peking Express dat maar eens is omgevormd tot vip-festijn. Bekende Nederlanders als Bas Westerweel en Bart Veldkamp en Iets Minder Bekende Nederlanders als Terence Schreurs en Hanna Verboom liften zich in wedstrijdvorm een weg door India.

Op ongeveer tweederde van de rit is vast te stellen: deze BN'er-versie pakt goed uit. Dat is vooral te danken aan het zeer karige bugdet waarmee de kandidaten het moeten doen. Was het in voorgaande seizoenen nogal eens genant om Nederlanders in een arm land te zien smeken om een gratis maaltijd, wanneer BN'ers dat moeten doen is het eigenlijk best amusant.

Schooljongen

Zo laten schaatsers Bart Veldkamp en Bob de Jong zich behoorlijk kennen als ze bij een hotelreceptie meteen met hun medailles staan te zwaaien. En is het alleszins vermakelijk om Bas Westerweel als een bestrafte schooljongen te zien bezemen voor een overnachting in een klein zweethokje.

De enige die de boel niet zo serieus neemt is Maxim Hartman, onder andere bekend van Rembo&Rembo, het duo dat jaren geleden übermelige kwajongens-tv maakte. En dat doet Maxim eigenlijk nog steeds het liefst. Bijvoorbeeld door een totaal ongeloofwaardig lulverhaal op te hangen voor een gratis maaltijd: "We haven't had sex for twenty years and now we want to propose to our girlfriends tonight. So can you please give us a dinner for free?" En het lukt nog ook.

Zijn gebrek aan fanatisme is Maxim echter opgebroken: hij ligt uit de race. Ook in dat opzicht vormt hij de uitzondering, want de andere BN'ers zijn een stuk fanatieker dan hun onbekende landgenoten. Slijmen, flirten, liegen, uitschelden, onder druk zetten: alle mogelijke middelen om een lift te krijgen of tot spoed te manen worden veelvuldiger en harder ingezet dan in vorige edities.

BN'er word en blijf je niet zomaar; daar moet je wel wat voor doen, zoveel lijken de deelnemers aan Peking Express Vip duidelijk te willen maken.

Peking Express Vip, elke zondag 21.30 uur NET 5,