Een lelijk lichaam zit vooral in je hoofd. De Naakte Waarheid helpt vrouwen die een negatief zelfbeeld hebben. Met als hoogtepunt een heuse line-up. Door Paul de Lange.

Televisie heeft te veel aandacht voor uiterlijkheden. Dat verwijt valt althans vaak zodra het gaat om het negatieve zelfbeeld waarmee veel vrouwen zouden kampen. Mede omdat er op tv disproportioneel veel aantrekkelijke vrouwen te zien zijn, voelen 'gewone' vrouwen zich al gauw minder mooi.

Of die redenering nu opgaat of niet (gek genoeg beklagen mannen zich nooit over een teveel aan mooie mannen op tv): De Naakte Waarheid pakt de handschoen op. Eindelijk een tv-programma dat zich bekommert om vrouwen die zichzelf nodeloos lelijk vinden.

Daphne Deckers

Immers, hoe je over jezelf denkt bepaalt je uitstraling veel meer dan hoe je er daadwerkelijk uitziet. Al komt die boodschap dan wel van presentatrice Daphne Deckers, zelf ex-fotomodel. De centrale begeleiding van de onzekere dames is in handen van life alchemist Robert Pino.

Een fascinerend figuur, die Pino. Dat kan ook haast niet anders met zo'n beroep. Hoewel niemand tijdens het programma zich verder afvraagt wat een life alchemist de hele dag doet. Zijn bio op de site biedt uitkomst: een life alchemist 'haalt het lood uit je leven en het goud in je naar boven.' Een soort spirituele golddigger dus.

Witte ruimte

Los daarvan heeft de man het bizarst ingerichte appartement sinds Hidde Maas in Spijkerhoek. Een immense witte ruimte met daarin alleen drie spiegels. Want bij spiegels begint de confrontatie met jezelf. Ook voor de 27-jarige Inge. Sinds haar zwangerschappen vindt ze 'alles onder haar kin' te dik.

Uiteraard zit dat allemaal in haar hoofd, want verder vindt niemand Inge te dik. Man Marc laat regelmatig zijn waardering blijken: 'ik geef ze een tik tegen de billen, en dan weet zij ook genoeg, dat hoop ik tenminste.' Ook van voorbijgangers horen we alleen maar positieve reacties, wanneer na herwonnen zelfvertrouwen een enorme beeltenis van Inge in ondergoed op het Rembrandtplein hangt.

Confectiemaat

De Naakte Waarheid gaat ver in iemand zich mooi laten voelen. Tijdens een heuse line-up worden vijf vrouwen opgetrommeld, oplopend in confectiemaat. Pino vraagt aan Inge om zichzelf ertussen te plaatsen. Schoonheid mag dan van binnenuit komen, het is blijkbaar toch wel lekker voor het zelfbeeld om eventjes omringd te worden door net iets omvangrijker vrouwen.

Ondertussen wordt het programma gesponsord door een lingeriefabrikant en een beautysalon. Producten die de naakte waarheid verbloemen of opfleuren. De waarheid moet ook weer niet al te naakt worden.

De Naakte Waarheid, RTL 4, woensdag, 21.25 uur