In Alleen Nog Een Man zoeken vrouwen die al kinderen hebben een partner. Aan de kwantiteit van de aanmeldingen ligt het niet. Door Paul de Lange.

Datingprogramma's op tv zijn grofweg in te delen in twee groepen. In de ene groep strijden te veel vrouwen om één man, in de andere groep strijden te veel mannen om één vrouw. De eerste categorie staat garant voor haat en nijd tussen de deelnemende dames. De tweede categorie staat eigenlijk nergens echt garant voor.

Het wonderlijke is dat juist dat laatste type programma's hardnekkig blijft opduiken. Natuurlijk allemaal net even een tikje anders. Onlangs had RTL als zomeropvuller Eten & Daten, met een culinaire inslag. Net 5 komt nu met Alleen Nog Een Man. Dat moet zich onderscheiden doordat de zoekende vrouwen al kinderen hebben.

Niet zielig

En ook verder hebben ze eigenlijk alles al. De titel impliceert het, maar de vrouwen laten geen moment onbenut om het nog eens te onderstrepen: ze zijn niet zielig. Ze hebben een compleet leven, zijn niet eenzaam, hebben een uitdagende baan. Het enige wat ze - eventueel, als het klikt – nog wel zouden willen is een leuke partner.

Daar begint het probleem. Niet dat er te weinig aanmeldingen zijn, maar wens en werkelijkheid lopen nogal uiteen. Zo ziet Karin het liefst mannen met stijl. Ook Bernadette heeft graag een partner met 'kleding die een beetje in de mode is'. Meteen erna zien we mannen met blouses die zo te zien al een paar zomers meegaan.

Oververtegenwoordigd

Een ironisch staaltje monteren? Zou kunnen. Maar op de een of andere manier lijkt het wel alsof in vrouw-zoekt-man-programma's een bepaald type man steevast oververtegenwoordigd is. Het stikt altijd van de business developers, exportmanagers en regiomanagers.

Nu bestaan er ongetwijfeld hele stijlvolle business developers, exportmanagers en regiomanagers. Maar laten we zeggen dat die zich zelden aanmelden.

Aandacht

Uiteindelijk maakt het de vrouwen niet veel uit. Die gaan van een tekort aan aandacht naar een overschot aan aandacht. Begeerd worden is voor hen de winst, of er nou iets uitrolt of niet. Maar als kijker zit je mooi opgescheept met mannen die zonder een spoortje ironie zeggen 'de slagroom op het toetje' te zoeken.

Maar de echte martelgang bij Alleen Nog Een Man zit 'm in de muziekkeuze. De voice-over kan geen zin oplezen of hij wordt onmiddellijk overschald door een toepasselijk nummer. Dat gaat ongeveer zo:
 'Dan gooit het weer roet in het eten..' - 'het regent harder dan ik hebben kan.' 'Jantine heeft een eigen huis..'- 'een plek onder de zon.' 'Karin zoekt een nieuwe liefde...' - 'ze wil pure liefde.' Blöf, René Froger en De Dijk. Hoe zou de muziek top-3 van regiomanagers eruitzien?

Alleen Nog Een Man, woensdag 22.30 uur, Net 5.