Het moet de nachtmerrie zijn van elke huizenbezitter: een gedwongen verkoop. In Uitstel Van Executie is het fijn kijken naar een poging tot het verijdelen van andermans nachtmerrie. Door Paul de Lange

Of ze nou gebouwd, verbouwd of verkocht worden: aan tv-programma's met huizen in de hoofdrol is de laatste seizoenen bepaald geen gebrek. Maar als Martijn Krabbé wordt opgetrommeld is de kans aanwezig dat er iets speciaals staat te gebeuren. Want die had met In Holland Staat Een Huis het spectaculairste woonprogramma ooit.

Paars verven

In dat programma kregen buren budget om elkaars huis eens flink onder handen te nemen. Deelnemers stonden voor een soort moderne variant op het prisoner's dilemma: zullen de buren ons huis naar onze smaak inrichten of gaan ze ons fucken - en moeten we daarom niet voor de zekerheid hun huis maar meteen paars verven? Heerlijk luchtig vermaak, vakkundig in banen geleid door Krabbé.

Zwaarder

Die krijgt in Uitstel Van Executie zwaarder drama op zijn bord. Hoe zwaar blijkt meteen al bij het eerste het beste shot van ongewilde hoofdrolspeelster Anita. Die jankt al voordat ze een woord heeft uitgebracht. Dochter Stefanie houdt het ietsje langer droog - drie seconden om precies te zijn.

Het is ook allemaal wat. Papa is er met een ander vandoor en zit in Costa Rica, het gezin opschepend met een dubbele hypotheek. Als er niet snel wat gebeurt, wordt het huis geveild. Dat is waar Martijn de magiër om de hoek komt kijken. Met in zijn kielzog een makelaar, klusser en budgetcoach, om alle problemen te tackelen.

Kanariegeel

Voornaamste probleem: het huis staat al twee jaar te koop, maar Anita raakt het aan de straatstenen niet kwijt. Al wil die kanariegele keuken en die badkamer-op-zolder daar ook niet echt bij helpen.

Als kijker bekruipt het gevoel je bij dit soort tv-drama's vaker, maar in Uitstel Van Executie zie je het echt mijlenver aankomen: dit slachtoffer heeft zelf ook niet bijster slim gehandeld. Want naast het onverkoopbare huis wemelt het ineens van de betalingsachterstanden en opduikende schulden.

En dus krijgt Anita alle hulp niet zomaar. We krijgen een gedetailleerd overzicht van al haar openstaande rekeningen en er wordt grif ingezoomd op de inhoud van blauwe enveloppen.

Ruilhandel

Het achterliggende mechanisme is niet nieuw. In wezen is het de ruilhandel die we al sinds de Surprise Show kennen: tv die hulp biedt, maar dan wel eerst al het persoonlijk drama tot in detail op tafel.

Toch is opnieuw zien altijd weer even opnieuw wennen, zeker aan het begin van een tv-seizoen. Al voert Uitstel Van Executie het kunstje knap uit. Smeuïg tot op de bodem.

Uitstel Van Executie, dinsdag 20.30 uur, RTL 4.