Zelfbenoemde internetgoeroe en trendwatcher Vincent Everts heeft een maand gebruik gemaakt van de nieuwe iPhone 3G. Zijn recensie voor VK.tv begint met zijn eindoordeel: de iPhone 3G is een piece of shit. Jammer dat Everts nog niet het talent heeft voor een echt geslaagde tirade. Door Remy Chavannes

Ruim anderhalve minuut gaat Everts in zijn recensie tekeer tegen allerlei aspecten van de iPhone 3G. De batterij is te snel leeg, de ontvangst is waardeloos, de applicaties zijn onbruikbaar traag en je kunt niet eens knippen en plakken. Aan het einde van de recensie smijt Everts zijn telefoon demonstratief en zelfvoldaan in een vuilnisbak.

Rant

Het is een ‘rant’, een hoogdravende tirade die liefhebbers van de film podcast van BBC Radio 5 zullen herkennen als een slechte imitatie van filmcriticus Mark Kermode.

Een belangrijk verschil tussen Everts en Kermode is dat Kermode geestig is. Zie hier bijvoorbeeld zijn maar liefst 10 minuten durende vernietiging van Pirates of the Caribbean 3, die een terechte YouTube hit is geworden:

Kermodean

Kermode vergist zich graag in de namen van filmsterren, op een manier die beklijft omdat die gebaseerd is op terechte kritiek. Pirates-hoofdrolspelers Ikea Knightley en Orloondo Bland weten inmiddels hoe dat voelt.

Fans van Kermode doen inmiddels zelfs verwoede pogingen om het woord Kermodean in het woordenboek te laten opnemen als omschrijving van een verbaal-sterke afzeiksessie, het liefst gegeven door iemand met een grijze spuuglok.

Evertsen

Een vetkuif kan Everts niet worden verweten en ‘Evertsen’ is bij de redactie van Van Dale nog onbekend. Er is dan ook vooralsnog een inhoudelijk kwaliteitsverschil tussen de twee ranters.

Kermode is gepromoveerd (!) op horrorfilms en dus soms een tikkeltje specifiek in zijn mening, maar heeft over het algemeen nagedacht voordat hij een film recenseert. Hij houdt van goed gemaakte genrefilms en kan daarom oprecht genieten van bijzonderheden als Basic Instinct 2 en Mamma Mia.

Everts daarentegen is zo te zien uit op een ‘lekker losse clip’ en is dus gaan oreren op basis van zijn eerste indrukken. Zijn kritiek is niet totaal ongefundeerd, maar met een beetje moeite had hij zijn klachten een heel eind kunnen verhelpen. Zo is er een software-update die het snelheidsprobleem grotendeels oplost.

Tevreden

Wat het verhaal van Everts extra maf maakt is dat de telefoon die hij bij zijn recensie gebruikt, haast wel een iPhone van de eerste generatie lijkt en niet een 3G. Over de oude iPhone zegt hij juist zo tevreden te zijn. Gooit hij nu toch liever een oude iPhone kapot dan een nieuwe?

Hoe het ook zij, als trendwatcher heeft Everts in elk geval de potentie om uit te groeien tot een ‘ranter’ van statuur. Daarvoor is meer nodig dan alleen harde kritiek die duidelijk wordt gebracht. Het vergt een humor en diepgang die in zijn huidige tirades ontbreken.