Ze is mooi. Ze is eloquent. Femke is gewoon goed. Naar aanleiding van de geur van 'Onkruit' rond Wijnand Duyvendak was ze weer op televisie. Femke Halsema. Ze baalde. Het tekende haar hele gezicht. Ik zag rimpels. Ik zag vier grijze haren. Door Marcel Duyvestijn.

Ze is leider van een partij die niet de hare is. Dat bleek weer. Femke is sociaalliberaal en geen milieufundamentalist. Ik hou van haar, omdat ze rücksichtslos voor de vrijheid van meningsuiting opkomt.

Omdat ze voor Ayaan Hirsi Ali in het vuur springt, zonder dat ze het met de zwarte hinde eens hoeft te zijn. Dat is kracht.

Duyvendak

Maar wat is kracht als je een stel labbekakken achter je hebt staan? Deze week stond dus Wijnand Duyvendak in de schijnwerpers. Over inbraken waar hij trots op was. Ineens ging de beerput weer open.

Allerlei connecties met enge krakerclubjes passeerden de revue. Als klapper kwam het terroristische Rara weer tevoorschijn. Hij ontkent dat hij er bij zat. Maar het blijft wel elke keer aan hem kleven.

Dibi

Hij is niet de enige radicaal. Tofik Dibi flirt met de Internationale Socialisten, een Trotskistische club die het pure Marxisme achterna jaagt en sympathiseert met Hamas en Hezbollah. Femke houdt van Dibi's jongensachtigheid.

Van zijn flair. Van zijn knipperende ogen. Ongetwijfeld. Maar toch. Femke schaamt zich als hij rondloopt met een bord waarop Geert Wilders als levensgevaarlijke extremist staat afgebeeld.

Hitler

Een tijdje geleden sprak ik haar op het Museumplein in Amsterdam. We hadden het over Mohamed Rabbae, de oud-leider van GroenLinks. Hij is oud, ziek en verbitterd, zei ze. Ze sprak regelmatig met hem. Dat Rabbae Wilders een 'kleine Hitler' noemde, deed haar murmelen. Dat hij nog steeds moeite heeft met de Duivelsverzen van Salmon Rushdie, deed haar ogen sluiten.

"Voel je je niet eenzaam in je partij?", vroeg ik. Ineens was ze weer scherp. "Nee. Hoezo? Hartstikke leuke partij." Verschillende meningen. Verschillende mensen. Ik zwom even weg in haar reebruine ogen en geloofde er weinig van.

Nieuwe beweging

Ze is klaar. Net als Jan Marijnissen zal ze na de zomer de politiek in de wilgen gooien. Er is één uitweg: een nieuwe beweging. Een beweging waar Wouter Bos en Mark Rutte ook in meegaan. Ik heb de PvdA leider ooit horen zeggen dat er tussen hem, Mark en Femke qua ideeën weinig licht zat.

Dat is meer dan waar. Misschien kunnen Marco Pastors, Ahmed Aboutaleb, Boris van der Ham, Paul Scheffer en Pieter Winsemius zich ook aansluiten. God, wat zou dat knallen. Ineens gloort er weer hoop.

Visie

Zie ik ineens een prachtige partij voor me. Ik zie flair. Ik zie bevlogenheid. Ik zie visie. Maar ik zie ook een glunderende Femke Halsema voor me. Een tevreden mens die zich niet meer hoeft te schamen voor haar eigen partijgenoten en liefdevol lid is van haar eigen beweging.

www.liefdevollid.nl