Mr. Koos Spee, de verkeersofficier die bij SBS6 consequent wordt aangekondigd met zijn academische titel, heeft weer eens gesproken. Meestal zegt hij iets geks. Zo ook nu. Door Arjan Dasselaar

Volgens mr. Koos Spee moeten fietsers niet langer mobiel mogen bellen. Dat zou maar gevaarlijke situaties opleveren, aldus mr. Spee, als altijd bezorgd over de verkeersveiligheid. Maar het zal er niet van komen. De politiek wil er namelijk niet aan, en daar moet mr. Koos naar luisteren.

Beste merk hondenvoer

Extra vervelend voor mr. Spee: bellende fietsers zijn weliswaar niet goed voor de verkeersveiligheid, maar wel een zegen voor de mensheid.

Ik kan heel wat redenen opnoemen waarom rijwielbestuurders vooral door moeten gaan met ouwehoeren over het beste merk hondenvoer tijdens hun ritje naar de supermarkt.

Zo geniet ik in de auto elke keer weer van het prettig chaotische verkeersbeeld zoals studentes dat kunnen creëren wanneer ze al giechelend in hun gsm plotseling oversteken voorbij een twintigtonner, ondertussen zorgvuldig oogcontact vermijdend.

Maken van noodstops

Behalve esthetisch plezierig is het regelmatig moeten maken van noodstops ook nog eens goed voor je reactievermogen.

Ik investeer jaarlijks in rij- en sliptrainingen voor gevorderden. Weggegooid geld eigenlijk. There's no substitute for the real thing.

Niets motiveert me om zo goed op te letten als de kennis dat ik mogelijk het leven van een ander op mijn geweten heb als ik onvoorspelbaar rijgedrag van onoplettende fietsers onvoldoende incalculeer. En dat ik niet rustiger zal slapen van de wetenschap dat de 'schuld' bij die fietser lag. Doden hebben altijd gelijk.

Embryoselectie

Tenslotte zorgt bellen op de fiets ook voor een versnelde evolutie van de mensheid. Dat leest u goed: mr. Koos Spee zorgt met zijn voorstel mogelijk voor een nieuwe kabinetscrisis. Mobiel telefoneren op het rijwiel is een uitstekend alternatief voor embryoselectie.

Waar ging het ook al weer om: een paar maanden geleden maakte de ChristenUnie zich druk over embryo's met het BRCA2-gen, dat zorgt voor een verhoogde kans op borst- en prostaatkanker.

Door embryoselectie zou je ervoor kunnen zorgen dat er geen kinderen met dat gen geboren worden. Waardoor er in de toekomst minder kankergevallen zouden zijn.

Bejaarde mannen

Niet nodig. Als mensen maar vooral doorgaan met bellen op de fiets, is de kans groot dat de meesten niet oud genoeg zullen worden om borstkanker te krijgen. Laat staan prostaatkanker, dat vooral oudere mannen treft.

En er is nog een ander voordeel. Bellen op de fiets is, net als overigens telefoneren in de auto, een prima manier van eugenetica: het verbeteren van het DNA van de menselijke soort. Als vanzelf zal gaandeweg een mens ontstaan die wel bestand is tegen de mentale uitdagingen van tegelijkertijd fietsen en telefoneren.

Een beter mens

Voordat het zover is, zullen er heel wat begraafplaatsen gevuld moeten worden, veel families snikkend in het mortuarium staan, en ontelbare chauffeurs met een trauma rondlopen.

Maar die offers leveren ook wat op: een nieuwe mens, die zo goed kan multitasken dat zij of hij niet alleen kan bellen tijdens het fietsen, maar ondertussen ook nog weet te jongleren met zes ballen.

Ja, bellende fietsers zijn het beste idee sinds Jonathan Swift voorstelde om op kindervlees te gaan kauwen. Gooide mr. Koos Spee toch bijna roet in het, eh, eten.