Burgemeester Cohen stond op een boot tussen de homo's. Licht pak. Met in zijn zak een bobbel, waarschijnlijk zijn telefoon. De ambtsketting deinde zachtjes mee. Het was een moetje. Dat zag je aan zijn gezicht. Door Marcel Duyvestijn.

Hij glimlachte alsof er in zijn holle kies een ronddraaiende dildo zat. Zwaaien kan hij. Maar dat is ook direct zijn grens, wat betreft uitbundigheid.

Ook als hij op de tribune bij Ajax zit en er wordt gescoord, zal Job alleen even zijn hand opsteken en zachtjes 'hoezee' murmelen. De Amsterdamse burgemeester is geen gangmaker, laat staan op een boot vol homo's.

Wouter Bos had al zijn kanonnen naar die botenparade gestuurd. De PvdA moest weer voor de homo's opkomen en dat gingen ze op de Gaypride duidelijk maken. Guusje ter Horst zwaaide uitdagend. Sharon Dijksma heupwiegde. De grote rooie gangmaker was Ronald Plasterk. Hij stond te stuiteren alsof hij zojuist door Geer en Goor ontmaagd was. Kijk ons van de PvdA even lekker homo zijn.

Benauwd

De opkomst van de PvdA was zo groot dat ze het bij CDA en Christenunie benauwd kregen. Minister van Middelkoop zei zelfs in de microfoon van Tros Kamerbreed dat hij het als een 'provocatie' zag.

Maar misschien moet de PvdA het niet bij uiterlijk vertoon laten. Een echt statement maak je in het hol van de leeuw. Bij Balkenende in Zeeland. Of bij Rouvoet op de Veluwe. Ga daar in je roze string staan.

Ga met een club travestieten langs bij Yvette Lont, oud-raadslid voor de Christenunie die homoseksualiteit als ziekte ziet. Bind André Rouvoet vast aan een paal op een glibberig-mannenlijven-feest. Dán maak je een statement.

Ghanees

Of kijk in je eigen rooie gelederen, hoe ze daar over homoseksualiteit denken, want of ze daar allemaal zo van homo's houden, valt te betwijfelen. Ik ken een Ghanees PvdA deelraadslid in Amsterdam Zuidoost dat openlijk verkondigde tegen homoseksualiteit te zijn.

En een Marokkaans PvdA Gemeenteraadlid liet in dagblad De Pers een paar homofobe quotes noteren. Het zou goed zijn als zij haar roze hoofddoek omknoopt en meedanst met The Village People. Dán maak je - als emancipatiepartij - een statement.

Huwelijk

Maar nee. PvdA en statements. Het is geen gelukkig huwelijk. Nu zwaaien ze met een roze handschoen, maar ze lieten wel toe dat hun gristenbroeders in het kabinet ambtenaren mogen laten weigeren een homohuwelijk in te zegenen.

Als ik homo zou zijn, zou ik er klaar mee zijn, die meevarende politici. Ik zou ze al heupwiegend de Prinsengracht in kukelen. Ik zou me niet meer van voren laten kietelen en van achter laten naaien.

www.liefdevollid.nl