Stijf van trots, angst en stress treft China de laatste voorbereidingen voor op de Olympische Spelen. Zo'n 10.500 sporters uit 205 landen strijden vanaf volgende week om 906 medailles in 28 sporten. De daadkracht van de organisatie is ongekend. Door Remy Chavannes.

U leest en ziet het overal: Nederland loopt vast. Te veel bestuurders, te veel belangen, te veel inspraak. Daardoor komen besluiten te langzaam tot stand. Ook hierin wijst China de weg: daar bestaan geen inspraakprocedures en is de regering de baas.

Verbod

Te veel luchtvervuiling boven Beijing? Gooi 300 fabrieken dicht, zet alle bouwwerkzaamheden stil en laat 70 procent van de auto's in de stad alleen om de dag de weg op.

Werkt dat nog niet? Hou alle auto's langs de kant van de weg. Of verbied de verkoop van uien en bonen in een straal van 50km rondom de stad. Dan ziet de eigen bevolking ook eens dat de zon niet bruin is.

Kant en klaar

Het IOC en de Chinese autoriteiten zijn gevoelig en zelfbewust en daarom als de dood voor wat de buitenlandse pers gaat schrijven over de Spelen en over China. Het liefst zouden zij een leger eigen journalisten inschakelen om de buitenlandse media kant-en-klare reportages aan te leveren.

Je ziet het al voor je: lyrische verhalen over Olympische triomfen in schone, moderne stadions. Een inspirerend verbroederingsfeest dat zo knap georganiseerd werd door een land waar traditie en moderniteit samen komen.

Gemanaged

Maar zo bont maken ze het niet: er komen duizenden buitenlandse journalisten op de Spelen af, al dan niet met mondkapje. De moeten dan wel worden gemanaged. Zo bleek onlangs dat journalisten tijdens hun verblijf geen toegang zullen hebben tot politiek gevoelige websites.

Het IOC gaat nog een stapje verder. In de Olympische Blogging Guidelines staan niet alleen begrijpelijke regels over het gebruik van Olympische beeldmerken en wedstrijdbeelden. De richtlijnen schrijven ook voor wat Accredited Persons wel en niet op hun persoonlijke weblog mogen schrijven in de periode van acht voor de openingsceremonie tot drie dagen na de slotceremonie.

Aansprakelijk

Bloggers mogen alleen hun eigen ervaringen beschrijven. Interviews met andere Accredited Persons zijn verboden. Bloggers worden 'aangemoedigd' om vooral te linken naar officiële websites van het organiserend comité - en eraan 'herinnerd' dat zij persoonlijk aansprakelijk gehouden worden als zij iets publiceren dat diffamerend, obsceen of vertrouwelijk wordt geacht.

Het IOC meldde woensdag trots dat de klachten over internettoegang voor journalisten werden aangepakt. Al snel bleek echter dat het 'open internet' alleen zag op websites die gerelateerd waren aan de Spelen zelf.

Beschermen

Toch fijn dat de internationale sportjournalisten die een paar weken naar China komen voor het baanrennen, volleybal en tennis, tussendoor iets vrijer kunnen surfen. Goed dat het IOC de rug recht hield om de persvrijheid te beschermen!

Internetbeperkingen voor een paar duizend bezoekende buitenlandse journalisten zijn echter niet het echte probleem met internetcensuur in China. Voor een goed verslag van de ontknoping in de triatlon zijn websites over Tibet, Darfur, Birma, AIDS of de Falun Gong niet onmisbaar. Het probleem is natuurlijk dat de 1,3 miljard Chinezen altijd te maken hebben met internetcensuur.