Actiegroepen die strijden voor mensenrechten vinden dat politieke leiders de opening van de Olympische Spelen moeten boycotten. Premier Balkenende zal op 8 augustus wel in Peking aanwezig zijn. Door Anno.

Toen de Spelen 80 jaar geleden in Amsterdam werden gehouden, bleef koning Wilhelmina weg: ze was boos.

Op 28 juli 1928 werden de Olympische Spelen van Amsterdam geopend door Prins Hendrik. Volgens het olympisch protocol diende het staatshoofd bij de opening van de Spelen vooraan te staan.

Maar de koningin had laten weten dat zij vanwege een reis naar Noorwegen niet aanwezig kon zijn. Dat moet dus wel een heel belangrijke reis zijn geweest. Paul Arnoldussen beschrijft in Amsterdam 1928. Het verhaal van de IXe Olympiade wat er aan de hand was.

Koninklijke teentjes

De openingsdatum was al in januari 1927 door het IOC vastgesteld. Het NOC vroeg Wilhelmina vervolgens de opening te verrichten op die bewuste 28e juli. Omdat de openingsdatum niet in overleg met haar was vastgesteld, was hare majesteit op haar koninklijke teentjes getrapt. Ze besloot op reis te gaan en beledigde zo de internationale sportwereld.

Zo belangrijk bleek die trip achteraf niet. Er werden geen officiële bezoeken afgelegd: de reis voerde alleen langs chique hotels en luxe berghutten. Wilhelmina zou op 1 augustus terugkeren naar Nederland. Het NOC deed nog een verwoede poging om haar eerder te laten terugreizen, maar dat leverde geen resultaat op.

Uitgegleden

Het was overigens wel een plezierige reis. Graaf Dumonceau, die de koningin vergezelde, liet het NOC via een telegram weten dat het gezellig was, maar wel koud. De graaf was nota bene uitgegleden over een bevroren plasje water.

De column Anno NU geeft wekelijks een stukje geschiedenis bij het nieuws. Reageren? Ga naar www.anno.nl.