Als files net zo fanatiek werden aangepakt als hardrijders, stond het verkeer nergens meer stil. Op net zo'n vreemde manier wordt internet bestierd. Door Arjan Dasselaar.

Nee, dit is geen tirade tegen Koos Spee, daar zijn al sites voor. In plaats daarvan heb ik juist een compliment, en wel voor Elco Brinkman. De voorzitter van Bouwend Nederland beweerde onlangs dat een verkeersramp een zegen zou zijn.

Waarom is dat een minder domme uitspraak dan je in eerste instantie zou denken? Omdat soms dingen even helemaal in de soep moeten lopen voordat beleidsmakers doorkrijgen waar de werkelijke problemen zitten.

Anders dan Brinkman ben ik niet zozeer bang voor grote auto-ellende, maar voor enorme problemen op internet.

Kwetsbaar web

Het verhaal wil nog altijd dat internet bestand is tegen een kernoorlog. Inderdaad is een van de technologische peilers van internet ontworpen in opdracht van het Amerikaanse ministerie van Defensie met juist dat doel: creëer een netwerk dat een paar stevige Russische bommen kan overleven.

Helaas is van die onkwetsbaarheid weinig meer over. Ja, internetverkeer kan bij een kapotte kabel een andere weg kiezen. Maar wat als juist het eerste kabeltje - dat naar je huis - het niet meer doet, zoals KPN-klanten eerder dit jaar ondervonden door een grote storing in het KPN-netwerk?

Groot knooppunt

Ook als uw provider niet onder dagenlange storingen lijdt, loopt uw verbinding gevaar. Veel internetkabels komen immers samen op grote knooppunten.

Een ervan heet de AMS-IX en staat, zoals de naam al doet vermoeden, in de hoofdstad. De AMS-IX heeft dit jaar al twee storingen achter de rug.

Wanneer een knooppunt als de AMS-IX uitvalt, dan moet verkeer worden omgeleid via alternatieve verbindingen. Theoretisch is dat goed te doen. In de praktijk handelt de AMS-IX zoveel verkeer af dat bij een volledige storing er simpelweg niet voldoende alternatieve routes voorhanden zijn.

Oh, en als toetje: het Domain Name System (DNS) - zeg maar: het telefoonboek van internet - bleek de afgelopen week ook bijzonder kwetsbaar.

Dagje zonder ziekenhuis

Nou, en, zult u zeggen. U kunt per slot van rekening best een dagje zonder e-mail. Maar inmiddels wordt internet ook gebruikt om waterstanden door te geven aan de mensen die Nederland droog houden.

Logistieke bedrijven gebruiken internet om winkels te kunnen bevoorraden. Er zijn zelfs ambulancediensten die via internet hun chauffeurs van ritinstructies voorzien.

Kortom, het zou fijn zijn als internet het bleef doen. Gelukkig hebben we een dappere regering die inmiddels een Deltaplan Internetcontinuïteit heeft opgesteld en eh…

Pardon, grapje. Kwestie van prioriteiten: wat er op internet gebeurt, vindt de regering veel belangrijker dan of internet het blijft doen. Daarom is er bijvoorbeeld een geheimzinnige werkgroep waarin anonieme ambtenaren zijn belast met de taak om al surfend cartoons op te sporen die strijdig zijn met de smaak van Hirsch Ballin.

Onkwetsbaar

Nee, ik geloof niet in een onkwetsbaar internet, noch in een snelwegennet waarop het verkeer 24 uur per dag ongehinderd kan doorrijden. Perfectie bestaat niet.

Maar juist als je niet alle verkeersopstoppingen kunt wegwerken, is het misschien een goed idee om dan tenminste te proberen sommige files korter te maken.

Zo is het ook met internet. Van de website Waarschuwingsdienst heb ik de afgelopen week geen waarschuwing ontvangen over de problemen met het DNS.

Gelukkig is dat probleem snel op te lossen. Het huis-aan-huis bezorgen van handgeschreven alarmeringsbriefjes lijkt me een mooie taak voor een cartoonwerkgroepambtenaar.