Straks is het ramadan. Geen eten. Geen drank. Geen seks. Wel spirituele verdieping. Marokko stuurt zeven geestelijken naar Nederland om al die hongerende gelovigen te bedienen. Prachtige geste. Toch? Door Marcel Duyvestijn.

Koning Mohammed heeft er moeite mee dat er ook Marokkanen buiten Marokko wonen. Ze hebben er zelfs een speciale minister voor. Deze verkondigde laatst nog dat ook Marokkaanse Nederlanders de Arabische taal en cultuur tot zich moeten nemen.

Hij beschouwt de Europese Marokkanen als een zeventiende provincie. De Samenwerkende Marokkanen in Nederland (SMN) sprak er schande van. Maar wat deed de Nederlandse regering? Niks.

Lijst

De lange arm van de koning Mohammed reikt ver. Allerlei commissies zijn in het leven geroepen om de integratie van oud-landgenoten tegen te gaan. En Nederland werkt daar vrolijk aan mee. Als je bijvoorbeeld je kind wilt aangeven bij de gemeente krijg je een lijst met door Marokko goed gekeurde namen voorgeschoteld.

Dat overkwam het Haarlemse PvdA raadslid Moussa Aynan. Een Nederlandse ambtenaar vertelde hem dat hij beter een naam uit die lijst kon nemen. "Anders krijg je problemen." Hij maakte stampei, maar zonder resultaat.

"Laat het gaan, Mohammed", zou Verhagen tegen de koning moeten zeggen. "Het zijn Nederlanders nu." Als ze een imam nodig hebben, bellen ze mij maar. Als ze geen Marokkaan meer willen zijn, ga ze dan niet dat tweede paspoort in hun maag splitsen. Rien ne va plus. Onze Marokkanen zijn niet meer van u.

Turken

Ook Turken is het verboden hier te integreren. De Turkse premier Erdogan had opgeroepen niet te veel te integreren. Hij noemde inburgering zelfs een "misdaad tegen de menselijkheid". Hatseflats.

De Turken buigen hun hoofd om zich te laten geselen door hun vroegere vaderland. De militaire dienst die je kunt afkopen, maar waarvan je toch drie maanden moet dienen in Turkije is een fantastische manier om jonge Nederlandse Turk nog even de taal en cultuur bij te spijkeren.

Grijze Wolven

Praat met een gemiddelde Turk in Nederland en je hoort verhalen over intimidatie van Grijze Wolven, de ultranationalistische organisatie die het niet toestaat dat je je Nederlander voelt. De sociale controle is immens. De boodschap is duidelijk: heb niet het lef dat je integreert.

Nederland is furieus. Zou je denken. Maar helaas. Zelden hoor je een minister zich druk maken over dit soort bemoeienis. Wij willen integratie. Dat eisen we zelfs. Maar wat doen we aan de druk aan de andere kant van de deur? Niks. Als je mensen echt wilt helpen, begin dan daarmee. Als je zegt: wees welkom, je bent één van ons, zeg dan ook tegen de eigenaar van hun vorige huis, toedeledokie.

Imams. Maagden. Paspoorten. We hebben het allemaal hier in Nederland. Bedankt voor jullie zorgen. Maar we regelen het zelf wel. Zou Vogelaar dat zeggen tegen de koning en premier?

www.liefdevollid.nl