Bekende televisiepresentatoren als Matthijs van Nieuwkerk verdienen zakken met geld. Minister Plasterk beperkt nu de salarissen bij de Publieke Omroep. In de jaren zeventig wilde de VARA presentatoren net zo veel betalen als de portier. Door Anno.

Dat vertelde Koos Postema begin dit jaar nog aan NRC Handelsblad: "De portiers moesten even veel verdienen als de verslaggevers en even veel zeggenschap in alles krijgen."

Ook toen Postema in 1971 een belangrijke televisieprijs won, werd er slechts schoorvoetend een feestje georganiseerd. De gasten moesten na elf uur zélf hun drankjes betalen. "We moeten zo snel mogelijk van dit soort prijzen af", zei één van de bestuurders van de socialistische omroepvereniging.

TV10

In 1975 verliet Postema de VARA, en werkte vanaf toen voor verschillende omroepen. In 1989 sloot hij zich aan bij het commerciële TV10 van Joop van den Ende, en in 1996 waagde hij de sprong naar Sport 7. Beide zenders mislukten, maar de opkomst van de 'commerciëlen' was wel het startsein voor een fikse stijging van de salarissen voor televisiepresentatoren.

Hoe hoog die salarissen precies waren, blijft een goed bewaard geheim. Maar het zal vele malen hoger liggen dan het startsalaris van Nederlands eerste échte televisievedette: Mies Bouwman. Zij begon in 1951 haar televisieloopbaan bij de KRO voor dertig gulden in de veertien dagen.

Na tien succesvolle jaren bij de VARA, met vier jaar kijkcijferkanon Een van de acht, vroeg ze in 1972 om 'één jaar uithijgen' met een paar kleine programma's voor vijfhonderd gulden in de maand. Een schijntje, vergeleken met de twee ton in euro's die Plasterk nu als maximum heeft gesteld.

De column Anno NU geeft wekelijks een stukje geschiedenis bij het nieuws. Reageren? Ga naar www.anno.nl.