Valerio Zeno gaat per december naar BNN, zo werd vorige week bekend. Een logische stap voor het jonge presentatietalent. Eigenlijk net even té logisch. Door Paul de Lange.

Voor veel jongeren is tv kijken op een tv-toestel passé, of anders op zijn minst old school. Tenminste, dat zou je haast concluderen als je de kijkcijfers van Valerio Duikt Onder op tv en op internet vergelijkt. Afgelopen donderdag trok het programma 20.000 kijkers. Maar via de site scoren sommige afleveringen een veelvoud daarvan - eentje is online zelfs meer dan 100.000 keer bekeken. Dat is veel, zeker voor TMF-begrippen.

Vermakelijk

Niet ten onrechte, want Valerio Duikt Onder is een alleszins vermakelijk programma. En dat ligt in de eerste plaats aan de 24-jarige presentator. Het idee is dat hij zich een dag lang in telkens een andere subcultuur onderdompelt. Met frisse tegenzin, dat wel. "Deze aflevering wordt heel leuk. Voor jou dan. Voor mij wordt het een hel," klinkt het zo'n beetje wekelijks uit zijn mond.

Lijdensweg

Vervolgens start Valerio's avontuur tussen de gothics, travestieten of bodybuilders. Die laatste lijdensweg behoort tot de komische hoogtepunten van dit tv-seizoen. Het is moeilijk om niet te lachen bij de aanblik van de weinig gespierde Valerio, gehuld in slechts een paarse tangaslip, tussen twee geoefende bobybuilders, ondertussen een gezicht trekkend dat maar één boodschap uitstraalt: 'ik wil hier weg.'

Droogkomisch

Als er één ding bij de presentator uitspringt, is het zijn droogkomische zelfspot. Een schaars goed op tv. Minstens zo zeldzaam is dat hij volstrekt naturel overkomt. Juist door de opzet van het programma is goed te zien dat Valerio, geconfronteerd met verschillende subculturen, geen rol speelt. Al is het een beetje zoals met Beau van Erven Dorens: je ziet dat hij op tv compleet zichzelf is, maar dan moet die persoon je toevallig wel net liggen.

Rommelig

Uiteraard is niet alles goed aan Valerio Duikt Onder. Het programma is wat rommelig, en niet alle scènes komen even urgent over. Het heeft nog een een beetje de zweem van een schoolproject. Maar de drang om leuke televisie te maken druipt er vanaf.

Braniecultuur

Geen wonder dus dat BNN Valerio inlijft, zeker na het vertrek van een aantal bepalende gezichten bij die omroep. Daar zal zijn talent ongetwijfeld komen bovendrijven, hoogstens bestaat het gevaar dat zijn bravour wordt ingekapseld in de braniecultuur van BNN.

Logische stap

Toch is het een wel erg logische stap: jong presentatietalent naar jonge-honden-zender. Niet lang geleden sprak Valerio de ambitie uit om een grote spelshow te presenteren. Het was daarom juist zo grappig geweest als hij in een keer naar RTL of SBS was gegaan. Jonge hond schopt herrie bij ingedutte familiezender, dat klinkt toch net even spannender.

Valerio Duikt Onder, donderdag 21.30 uur, TMF.

Vanwege de zomerluwte gaat de tv-column met vakantie om in september terug te keren.