Wat Kate Moss overkwam, kan jou ook overkomen. Dat is het idee achter Model in 1 dag. Het levert even verfrissende als stuitende televisie op. Door Paul de Lange.

Hoe lang kan je succesvol in dezelfde vijver blijven vissen? Vorige week eindigde de jongste editie van Holland's Next Top Model – de vierde binnen twee jaar. Het kan haast niet anders of het potentieel aan modellen in Nederland verkeert straks in een soortgelijke staat als de Noordzee: leeggevist.

Alleen al om die reden biedt Model In 1 Dag een welkome afwisseling. Het nieuwe Net-5-programma zoekt net als Holland's Next Top Model fotogenieke meisjes. Maar anders dan bij de RTL-concurrent kunnen die zich niet aanmelden; ze worden op straat gespot.

Krijsende tieners

De kijker blijft dus godzijdank verstoken van rijen krijsende tieners die zeker weten dat er een topmodel in ze schuilt. Of een huis vol kibbelende jongedames die elkaar het licht in de lens niet gunnen. Bij Model In 1 Dag zien we volop blij verraste, frisse meisjes. Die niet weten wat ze overkomt.

Flitsend tempo

Binnen acht uur staan de twee kandidaten weer op de straat waar ze die ochtend vandaan werden geplukt. Dat flitsende tempo werkt wonderwel. De hectiek die onlosmakelijk met de catwalk is verbonden, wordt op tv-genieke wijze vertaald in een race tegen de klok.

Waarmee wel weer genoeg positiefs over het programma is gezegd. Want tegelijkertijd levert de concurrentiestrijd tussen fotografen Otto en Lutske stuitende taferelen op. Beiden meten zich een air aan alsof ze de meisjes het mooiste op aarde te bieden hebben.

De modellenscouts kunnen maar niet begrijpen dat iemand hun aanbod afslaat. Omdat de uiteindelijk uitverkoren meisjes net zo gemakkelijk weer worden gedropt als er plots een mooiere langsloopt, bijvoorbeeld?

Onomwonden

Want zij die wel willen, vallen vaak juist tegen. Te klein, geen maatje 36 of gewoon niet knap genoeg, het wordt allemaal expliciet met de camerman gedeeld. "Nadat ze haar zonnebril afdeed dacht ik: nee, hiermee ga ik niet winnen," oordeelt Otto onomwonden.

Verder is het business as usual. Het opzichtig mooie meisje blijkt voor de camera ineens tot maar één duffe blik in staat. Terwijl het rossige, minder ooglijke, type tijdens de shoot tot een veelzijdige vamp is getransformeerd. Die wint dus. Zo gaat dat bij modellenwedstrijden, niets nieuws voor de reguliere kijker.

Dikke tieten

Al wordt ook die af en toen nog gechoqueerd. Bijvoorbeeld wanneer de jury uitgebreid begint over de te grote boezems van de modellen. Verliezend finalist Josje: "Toen voelde ik me wel een oud wijf met dikke tieten."

De gewone kijker ziet een jong meisje met niet meer dan normale borsten. Nee, om vervorming te voorkomen kan je programma's als Model In 1 Dag maar beter niet al te vaak zien.

Model in 1 dag, Net 5, woensdag 21.30 uur.