U weet of ontkent dat dit weekend het EK van start gaat. U vermoedt dat Nederland op 29 juni ook daadwerkelijk kampioen wordt. Wat u misschien nog niet wist, is dat dit EK gegarandeerd het mooiste EK van allemaal wordt - en niet alleen vanwege de weergaloze goal waarmee Van Persie de finale tegen Duitsland beslecht.Door Remy Chavannes

Dit EK is namelijk het eerste EK dat in HD formaat wordt uitgezonden. Deze hoge-definitie televisietechniek maakt details zichtbaar die tot op heden alleen door de spelers zelf gezien konden worden. Ieder grassprietje wordt afzonderlijk in beeld gebracht.

Graspol

Individuele zweetdruppels, nekharen en huidproblemen komen naar u toe deze zomer. Als Thierry Henry wegglijdt en zijn beslissende strafschop mijlenver over schopt, had de HD-kijker dat al tijdens de aanloop aan de textuur van de onderliggende graspol zien aankomen.

Een van de voordelen van het feit dat ik mij beroepshalve bezig houd met de media- en communicatiesector, is dat ik het aan mijn stand verplicht ben om de laatste mediasnufjes in huis te halen. Zo moest ik wel tijdig een HD box in huis te halen. Dat heet research en is volledig aftrekbaar.

Koopje

Als klant bij een van 's lands grotere kabelaanbieders wordt het mij heel makkelijk gemaakt om deze kosten te maken. Een elegante, getrapte tariefstelling betekent dat voor elk stukje functionaliteit een eigen prijsje geldt.

Voor nog geen zeventig euro in de maand heb je twee mediadozen, vette HD en digitaal opnemen. Een koopje eigenlijk.

Tijdens het EK gaan we het allemaal meemaken, op Nederland 1 HD. Ik hoop dat de voortekenen bedriegen, want voorlopig zie ik nog niet zo veel verschil tussen HD uitzendingen en normale uitzendingen. Volgens de monteur ligt dat aan mijn ogen, of anders aan mijn tv. HD is namelijk veel beter.

Rond

Er is ook minder goed nieuws. Volgens recente berichten zal dit EK de boeken in gaan als het laatste EK dat nog op het open net wordt uitgezonden. Vanaf 2012 zou het EK alleen nog maar worden uitgezonden op betaalzenders.

Dat schijnt meer geld op te leveren en zonder geld is de bal niet rond te krijgen. Dat kan helemaal niet, roept u in koor.

En terecht: volgens artikel 36 van het Mediabesluit, gelezen in samenhang met bijlage II onder A, moet het gehele eindtoernooi van het EK integraal op het open net worden uitgezonden.

Open net

Maar wie zegt dat dat er over vier jaar nog steeds staat? De mediawetgeving in Nederland wordt gemiddeld elke tweede dinsdag van de maand aangepast. Als straks driekwart van de bevolking een decoder heeft kan het voetbal er veilig achter verdwijnen.

Het wordt kostelijk genieten de komende weken. Het eerste EK in HD. Het laatste EK op het open net. Gegarandeerd het mooiste EK van allemaal dus. Als het tegenvalt, dan ligt het aan uw tv.