Het EK brengt in zijn kielzog de ideale zomersoap met zich mee: de verwikkelingen rond het Oranje trainingskamp. Een genre op zich, vanwege Bert Maalderink. Door Paul de Lange.

Soaps stoppen traditioneel in de zomer. Die maanden zijn er minder reclamegelden te verdelen omdat mensen op vakantie gaan en veel buiten vertoeven. Er is maar een ding waar kijkers wel massaal op afstemmen: voetbal.

Een en een is twee, moet Bert Maalderink ooit hebben gedacht. Alweer heel wat EK’s en WK’s geleden lanceerde de NOS-verslaggever een tweejaarlijkse zomersoap: de verwikkelingen rond de trainingen van het Nederlands elftal.

Sturen

Hoewel Bert zelf buiten beeld blijft, brengt hij daarin vakkundig verhaallijnen aan. Ook is hij niet te beroerd om af en toe een beetje te sturen. Dat begint al bij de aankomst in Huis Ter Duin. Zodra de spelers met hun protserige auto's het beeld binnenrijden, is het zomersoapseizoen begonnen.

Altijd is er één iemand bijna te laat. Niets leuker voor Bert dan diegene ophouden door nog wat irritante vragen te stellen. Bij voorkeur waarom hij bijna te laat is.

Voetvolley

Vervolgens breekt de meest amusante tijd aan: de dagen waarin het echt nog helemaal nergens over gaat. De eerste wedstrijd is nog niet in zicht, de spelers ontspannen met een partijtje handbal of voetvolley.

Niets suffer dan daar kijken, maar gelukkig heeft Bert oog voor details rond het veld. De dochter van Dirk Kuijt die anti-Ajax-liedjes zingt, Wesley Sneijder die oververhit raakt vanwege onduidelijke voetvolleyregels.

Sfeer

Ogenschijnlijk nietszeggende voorvallen, maar voor je het weet zijn ze verderop in het toernooi funest voor het belangrijkste van alles: de sfeer in de groep. Zeg niet dat Bert het niet heeft zien aankomen als Sneijder straks rood krijgt.

Dan volgt de grootste uitdaging: de besloten trainingen. Samen met de cameraman kamt Bert de omgeving af om koste wat het kost shots van het trainingsveld te maken. Opdat we toch kunnen zien hoe de oranje hesjes verdeeld worden.

Wie die aan de vooravond van een wedstrijd door de bondscoach toegegooid krijgt, staat morgen in de basis. Vroeger wist niemand dat, maar nu vinden we die kennis heel normaal. Dankzij Bert.

Schreuder

Zo af en toe wordt wordt hij afgelost door de gemoedelijke Joep Schreuder. Samen hebben ze een cursus 'good cop, bad cop' gevolgd. Eén dagje Joep en de spelersgroep is niet meer op haar hoede. Dan slaat Bert toe. “Hoezo denk je dat we de groepsfase overleven? In zo’n poule? Tegen twee WK-finalisten?”

Net als bij een soap laat het einde zich vrij eenvoudig voorspellen: de selectie blaast uiteindelijk de aftocht door een zij-uitgang. Geen speler heeft dan zin om ook maar met iemand te praten, en al helemaal niet met Bert Maalderink. Alleen al om die reden wacht hij ze op.

Rondvaartboot

Eigenlijk kan het ook niet anders. Stel je voor: Bert Maalderink op een rondvaartboot tussen de feestvierende spelers, dat gaat gewoon niet. Al was het maar omdat hij dan in beeld moet verschijnen. Zolang Bert zijn zomersoaps mag maken, wordt Nederland nooit Europees kampioen.

NOS Sportjournaal, dagelijks, 23.15 uur, Nederland 3