Er was een gigantisch bombardement op 14 mei 1940 voor nodig om Rotterdam op de knieën te krijgen. Vanaf de Duitse inval vier dagen eerder verdedigden ruim 7000 militairen de Maasstad zó fel dat de Nederlandse mariniers de bijnaam "Zwarte Duivels" kregen. Door Anno.

"Opstaan. Gevechtstenue aan. Het is oorlog." Zo werden de honderden mariniers in de Rotterdamse marinekazernes op vrijdagochtend 10 mei 1940 gewekt.

Duitse vliegtuigen bombardeerden het vliegveld Waalhaven, en er landden parachutisten en watervliegtuigen op de Maas. Vliegensvlug bezetten de Duitsers de onbewaakte Willemsbrug en het Noordereiland midden in de Maas.

Neutraal

Omdat de regering tot het laatste moment geloofde dat Nederland neutraal zou blijven, waren de Nederlandse militairen totaal niet voorbereid op een oorlog. Ze schoten nog met uit 1895 stammende repeteergeweren en hadden maar een paar haperende mitrailleurs.

Toch kregen de mariniers de brug onder schot vanuit een aantal strategische posities op de noordoever van de Maas. Bijvoorbeeld vanuit het "Witte Huis", Europa's eerste wolkenkrabber die in 1897 was gebouwd. In hun zwarte uniformjas wisten ze de Duitse opmars te stuiten, tot verrassing van de vijand die hen omdoopte tot de "Zwarte Duivels".

Opvreten

De toen achttienjarige marinier Arie Profijt zag voor zijn ogen hoe zijn passagiersmaatje achter een mitrailleur werd "weggeknald". Dat verklaart volgens hem ook de felheid waarmee ze vochten. In de film "In mei: Rotterdam 1940" van Marc Schmidt zegt hij: "Dan wil je die Duitsers wel opvreten. Want wat hadden wij gedaan? Niks!"

Ondanks dat ze regelmatig met zware artillerie werden beschoten, hielden de Nederlanders de brug onder schot. Pas na het bombardement vandaag precies 68 jaar geleden gaven ze zich over: Nederland staakte de strijd.

De column Anno NU geeft wekelijks een stukje geschiedenis bij het nieuws. Reageren? Ga naar www.anno.nl.

In Rotterdam wordt vandaag het bombardement van 1940 herdacht. Burgemeester Opstelten opent Anno's reizende expositie De Bunker in Rotterdam. Die staat tot 25 juni aan de Binnenrotte. Zie www.tweedewereldoorlog.nl