Kattenkwaad-tv zit in de genen van BNN. Maar is het nog steeds leuk als de deelnemers een lange lijst met ludieke acties moeten afvinken? Door Paul de Lange.

Met de tv-camera erbij wil kattenkwaad nog weleens een extra dimensie krijgen. Dat zou althans een verklaring zijn waarom iemand op het idee komt te overnachten in een glijbaan. Voor TMF-programma Wakker Worden Met Sacha had een fan van presentator Sascha Visser die wens.

De politie Flevoland verklaarde het wel te hebben gehad met al die overlast veroorzakende tv-grappenmakers. Hoewel je je onwillekeurig afvraagt waar de Flevolandse politie 's nachts zo druk mee is, valt er begrip op te brengen voor die visie. Sterker: ook als kijker is het een verre van vreemd standpunt .

Programma's

Het aantal programma's dat de grens opzoekt, is de laatste jaren alras toegenomen. Een jaar of tien geleden had alleen BNN één zo'n programma per seizoen. Maar sindsdien mengen ook 6Pack en TMF zich in de strijd om de ludiekste tv-stunts. Aan BNN dan weer de taak om terug te slaan. Dat doet het de laatste weken met Crazy 88.

Daarin moeten twee teams opdrachten vervullen als: maak een beeld van koeienstront, verkoop vier bloemkolen met winst, lik slagroom van elkaars kont. Lekker ondeugend, gek en geil doen dus. Je moet ervan houden, maar nu en dan werkt de lol die de deelnemers beleven als één van hen de pisang is in elk geval aanstekelijk.

Pijnlijk

Pijnlijker om te zien zijn de opdrachten waarbij de kandidaten passanten moeten betrekken. Knijp iemand in zijn billen, kruip door een stilstaande auto, zorg dat je uit een winkel wordt getrapt. De grens tussen ludiek gedrag en lastigvallen is dan wel erg broos.

Natuurlijk heeft BNN een traditie als het gaat om kattenkwaad-tv. Roemrucht was de actie van Bart de Graaf die een steen door een ruit van een benzinestation gooide. Ook over Try Before You Die was volop ophef na het trekken aan de noodrem in de trein.

Controversiële acties, maar het waren tenminste nog pogingen tot meeslepende televisie. Niet alleen BNN-fans hebben weleens gefantaseerd hoe het zou zijn om aan de noodrem te trekken. De makers namen de kijkers overtuigend mee in de adrenaline-kick voorafgaand aan dat soort acties, wat je er verder ook van mocht vinden.

Kattenkwaad

Crazy 88 is dat stadium voorbij. Het is kattenkwaad om het kattenkwaad geworden, van de grote hoop. Niet eens meer omdat het leuk is om te doen, maar omdat het andere team anders meer punten scoort.

De kijker die het te ver vindt gaan wordt te oud, is de boodschap die BNN uitstraalt. Tsja, zo kun je alles onder het tapijt van de olijke jeugdigheid schuiven.

Crazy 88, BNN, dinsdag 22.00uur, Ned 2