Wedden Dat, Bananasplit, In De Hoofdrol: allemaal programma's die een tweede leven krijgen. Kan een kopie van een succesformule decennia later slagen? Door Paul de Lange.

Het wil maar niet ophouden met de retro-trend op de Nederlandse tv. We konden al kijken naar programma's die schaamteloos citeren uit het tv-verleden. Nu verschijnen er ook berichten over programma's die één-op-één oude succesnummers kopiëren.

Frans Bauer

Zo zouden In De Hoofdrol en Een Van De Acht terugkeren. Evenzo hardnekkige geruchten beweren dat ook Bananasplit een comeback maakt, met als presentator Frans Bauer. Frans Bauer? Frans Bauer.

(Al zou het natuurlijk ook een prachtige eerste practical joke kunnen zijn: Frans Bauer in de waan laten dat hij Bananasplit mag presenteren. Om vervolgens in de eerste aflevering een compilatie van Frans' hakkelende pogingen op te nemen - ingeleid door de daadwerkelijke presentator).

Kopie

Heeft dit soort retro-programma's kans van slagen? Dat valt wellicht af te leiden aan Ik Wed Dat Ik Het Kan. Weliswaar was er nooit een tv-programma met die titel. Maar alleen kijkers geboren na de eerste Golfoorlog zal zijn ontgaan dat het hier een kopie van Wedden Dat? betreft.

Gewone mensen gaan bijzondere weddenschappen aan, dat was de kern van Wedden Dat. En inderdaad komen er weddenschappen langs die herinneringen ophalen aan het meeslepende van dat programma. Iemand die tennissters herkent aan hun gekreun: het is - hoe triviaal ook - fascinerend om te zien.

Grapjes

Daarbij is het programma met de tijd meegegaan. Veroorloofde Jos Brink zich vroeger ondeugende seksuele verwijzingen ('volgende week hebben we een gynaecoloog die een weddenschap aangaat'), Carlo Boszhard permitteert zich grapjes in de homoseksuele sfeer ('dat ziet er goed uit hoor', bij een man die vanachter een scherm een poging verplassen doet).

Showballet

Toch zijn er vrij veel concessies gedaan ten opzichte van het origineel. Wat mist is bijvoorbeeld het showballet. Of de gasten van internationale allure. Maar ook de tegenprestaties die ze moesten verrichten na een verloren weddenschap.

Wat er voor in de plaats komt is eerder storend dan aanvullend. Funest voor het ritme van de show zijn de stoppen-met-roken-weddenschappen. Om de een of andere reden (lees: subsidie) zijn die ertussen gepropt, hoewel ze totaal niet in het geheel passen.

Wedden Dat had een mix van grandeur en lichtvoetigheid, van onbekende mensen die iets konden en bekenden die iets moesten. Decennia later kan je niet een show onveranderd naar het nu tillen. Maar je kunt er wel naar streven dat de mix van succesvolle elementen in balans blijft.

Nu is er niet echt sprake van kopiëren, eerder van rippen naar mp3: het lijkt als eerste indruk een duplicaat, maar bij nadere beschouwing gaat er aardig wat kwaliteit verloren.

Ik Wed Dat Ik Het Kan, RTL4, zaterdag 20.00 uur.