Iedereen die ontdekt wat voor werk ik doe, vraagt binnen vijf minuten: 'Ben je weleens in de Playboy Mansion geweest?' Door Jan Heemskerk.

Voor mensen die de laatste vijftig jaar op Mars hebben doorgebracht: dat is het huis van Hugh Hefner in Los Angeles. Zijn Playmate-paradijs. Zijn speelkamer. Zijn sexgrot. Ik ben daar inderdaad wel eens geweest...

Nou? Wat wil je dat ik zeg? Ja, ik ben weleens in de Playboy Mansion geweest. En ja: het is een erg groot en luxe huis, met een huisbioscoop waar Hefner oude films draait met zijn vrienden.

En een games-room waar je kunt flipperen en Pac-man spelen - nieuwere spellen zijn er niet. Er is een kleine dierentuin met aapjes en papegaaien. Er is een groot grasveld, waar Playmates bevallig overheen kunnen huppelen.

Poedelen

Die Playmates kunnen eventueel natuurlijk ook een potje poedelen in het zwembad, en als ze een dolle bui hebben, kunnen ze zó naar binnen zwemmen in de Grotto, want wie weet valt daar iets te knuffelen met één van de interessante vrienden die meneer Hefner altijd over de vloer heeft.

En die misschien ook wel kennis willen maken met een leuke Playmate. Als die grot kon praten, zou hij in elk geval heel wat mooie verhalen kunnen vertellen.

Bloederige steak

Je kunt in de Playboy Mansion op ieder uur van de dag en nacht een bloederige steak bestellen, of een glas champagne, of een Pepsi, zoals de baas zelf graag lust. Er zijn veel kamers waar je je discreet kunt terugtrekken. Heren- en damestoiletten zijn er niet, alleen unisex, en dat levert grappige situaties op.

Zo was ik er op een feestje. Daar moesten nogal wat mensen plassen. Mannen in pyjama, meiden in lingerie - zo'n feestje. Er zat dus niet veel anders op dan in de rij staan. Een gemengde rij. Met - had ik dat al gezegd? - véél vrouwen in lingerie.

Toen ik eindelijk aan de beurt was, vroeg de oogverblindende juffrouw achter me of ze met me mee naar binnen mocht.

Make-up

Eerst dacht ik dat ik een onvervalst oneerbaar voorstel aan mijn broek had, maar ze vervolgde snel dat ze alleen haar make-up wilde bijwerken, en als ik dan het toilet zou gebruiken, kon zij terecht bij de spiegel en de wastafel.

Gewoon praktisch en die rij achter ons was al lang genoeg. En zo heb ik dus staan plassen in de Mansion terwijl een heel mooi meisje vlak naast me in haar ondergoed haar eyeliner bijwerkte. Een aparte ervaring.

Verkering

De tweede vraag die mensen mij stellen als ze horen wat ik doe: 'Heb jij dan net zo'n leven als Hugh Hefner?' Ik moet dan altijd toegeven dat het niet zo is. Ik heb geen verkering met drie blonde topmodellen. Ik ben getrouwd met één blond topmodel.

Ik heb geen Mansion, maar wel een leuk hoekhuis in de polder. Maar helemaal niet-Hefner ben ik ook niet, want natuurlijk zie ik wel veel blote vrouwen, en ontmoet ik meer bekendheden dan de gemiddelde Nederlander.

Auto

Ik mag weleens op leuke reisjes naar het buitenland. Ik mag een enkele keer een héél dure auto lenen. Ik drink bovengemiddeld veel champagne (géén Pepsi) en ik eet soms erg duur en lekker. Ik ben weleens op televisie, en wij geven ook wel eens een leuk feestje.

Maar ik ben ook gewoon kantoorslaaf, vader van drie kinderen, amateurklusser, eigenaar van het meest brakke zeiljacht van Nederland en bij lange na niet zo rijk als de heer Hefner.

De vraag die niemand ooit stelt: 'Zou je Hugh Hefner willen zijn?' Het antwoord: Liever niet. Maar ik ben wel heel graag wie ik nu ben. Jan Heemskerk: Hugh Hefner light.