Tibetanen gebruiken het mediaspektakel rond de Olympische vlam voor hun protesten tegen Peking. De vlam lijkt een eeuwenoud symbool van de Olympische Spelen, maar werd pas in 1928 in Amsterdam voor het eerst ontstoken. Door Anno.

Architect van het Amsterdamse Olympisch stadion Jan Wils, wilde dat mensen uit de wijde omtrek konden zien waar de Spelen werden gehouden. Daarom bouwde hij een toren met bovenin een vuurschaal. Die werd door de Amsterdammers al gauw 'het asbakje voor de KLM-vliegers' genoemd. Vooral overdag was er ook meer rook te zien dan vuur.

Het ontsteken van de vlam ging nog niet met de tegenwoordige bombarie gepaard: een ambtenaar van het Amsterdamse gasbedrijf gooide simpelweg een lucifer in de schaal.

Propaganda

De Duitsers pakten het acht jaar later heel wat grootser aan. Actrices die als priesteres waren verkleed ontstaken de vlam in het Griekse Olympia. Die werd daarna per estafette vervoerd naar Berlijn. Bij de 'oude' Olympische Spelen, die in de achtste eeuw voor Christus werden georganiseerd in Olympia, had het vuur nooit zo'n centrale rol gespeeld. Het ging het Derde Rijk dan ook vooral om de gratis publiciteit die de evenementen ruim vóór het begin van de Spelen zouden opleveren.

Mediaspektakel

De estafettetocht werd in de volgende decennia een steeds groter mediaspektakel, met als voorlopig hoogtepunt Athene 2004. Toen ging de vlam naar alle steden die ooit de Spelen hadden gehuisvest. China wilde het allemaal nog grootser aanpakken, met zelfs de Mount Everest in de route.

Maar de Tibetanen hebben de estafettetocht handig weten om te buigen tot een PR-campagne voor hún zaak

De column Anno NU geeft wekelijks een stukje geschiedenis bij het nieuws. Reageren? Ga naar www.anno.nl.