"Mooie vrouwen houden ook van seks", zei Hugh Hefner ergens begin jaren zestig, toen dat besef bepaald niet wijdverbreid was. Door Jan Heemskerk.

Die filosofie stond aan de basis van de unieke Playboy-fotografie: een naakte vrouw zó afbeelden dat je kon zien dat het een beeldschoon, zelfstandig, seksueel wezen was. Een unieke mix van schoonheid, sensualiteit, brutaliteit, en plezier.

Ik vertel u dit omdat Playboy in Nederland bijna 25 jaar bestaat, over een maandje om precies te zijn. Omdat ik ter gelegenheid van dit jubileum weer gezellig een tijdje uw column schrijf op dinsdag. En omdat Playboy dus al 25 jaar mooie vrouwen op die manier fotografeert.

Furieuze feministes

Daar is de afgelopen 25 jaar van alles over te doen geweest. Toen het eerste nummer van Playboy uitkwam, gooiden furieuze feministes de gehele voorraad van een hoofdstedelijke tijdschriftenwinkel in de gracht.

En ook anno 2008 gaan er stemmen op, zowel uit christelijke hoek, als uit de rangen der moslims, om (gedeeltelijk) ontklede vrouwen uit het straatbeeld, en (in sommige regio's) uit de winkels te weren.

Wat ís dat toch?

Waarom roept het afbeelden van een naakte mooie vrouw toch zoveel weerstand op? Nou: de één denkt dat het vrouwen degradeert tot lustobject. De ander meent dat naakte (of leuk geklede) vrouwen hoeren zijn.

Een volgende vreest dat de tere zielen van argeloze voorbijgangers voorgoed worden geknakt bij de aanblik van een juffrouw in bikini. En dan heb je ook nog van die types die vrezen dat jonge vrouwen en masse hun borsten gaan vergroten omdat er vrouwen zijn die knapper zijn dan zijzelf.

Iets belangrijkers

Godallemachtig. Zolang de wereld nog is vergeven van idioten die elkaar omwille van verschillen van godsdienst, huidskleur, blinde hebzucht, en domme gewetenloosheid naar het leven staan, dunkt me dat we wel iets belangrijkers hebben om ons druk over te maken.

Zolang de helft van de wereld omkomt van de honger, als de AIDS ze al niet eerder te pakken krijgt, is een mooie naakte vrouw op een foto nog het minste van onze problemen.

Mooiste wezens

Voor zover ik kan nagaan - en ik kán dat nagaan - kijkt vrijwel iedere heteroseksuele man graag naar een (afbeelding van) een naakte vrouw. Omdat die simpelweg één van de mooiste wezens is die de natuur - of God - heeft voortgebracht.

Tevens meen ik te weten dat vrijwel iedere vrouw er graag héél mooi uitziet, en het bijzonder op prijs stelt als anderen haar mooi vinden. Wat is daar mis mee?

Onbekommerd naakt

Gisteren was ik op een plaats waar veel naakte vrouwen waren. Het was leuk om te zien hoe onbekommerd ze naakt rondwandelden, terwijl er toch veel mannen met camera's en microfoons aan het werk waren.

Ze konden daar onbekommerd mooi en naakt zijn, prikkelend zelfs, zonder dat iemand ze onheus behandelde of veroordeelde. Zij blij, wij - mannen - zeker ook blij. Ik vermoed, zou er een paradijs bestaan, dat het er ongeveer zó zou uitzien.

Jan Heemskerk, hoofdredacteur van Playboy, is een maandje terug op de dinsdag ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van Playboy Nederland.