Steeds meer omroepen houden zich bezig met het doen en laten van het koningshuis. De EO spant met twee programma's de kroon. Door Paul de Lange.

Triviaal nieuws houdt ons in de greep. Als tv-kijkers, maar ook als burgerjournalisten. Een filmpje over een overspelige ex-soapster domineert een week lang diverse tv-rubrieken. Met dank aan een amateurpaparazzo.

Een term die iedereen klakkeloos van RTL overneemt, alsof het woord al jaren bestaat. Googlen - in welke samenstelling dan ook - levert weliswaar een paar honderd hits op.

Maar minus 'Verbaan' blijven er slechts een paar over. Hypothese: Georgina-gate vormt de geboorte van de amateurpaparazzo.

Royaltykenner

Toch is het niet nieuw, burgers die deskundigen naar de kroon steken als het gaat om triviaal nieuws. Bij de EO gebeurt dat al weken. Hoewel het in de quiz De Grootste Royaltykenner Van Nederland niet gaat om amateurpaparazzi, maar om amateurroyaltydeskundigen. De items die langskomen zijn minstens zo nietszeggend.

In dat opzicht zijn de vaste kijkers van royaltyprogramma Blauw Bloed, dat aan de quiz voorafgaat, wel wat gewend. Die krijgen al jaren het wekelijkse royaltynieuws geserveerd.

Bij een bezoek van president Sarkozy aan het Britse koningshuis klinkt het dan: "als cadeau gaf hij koningin Elizabeth een boek over paarden. Op het menu stond onder andere rabarberpudding."

Toetje

En dat is dan een topweek, royaltytechnisch gezien. Denk niet dat dit soort informatie verloren gaat bij de koningshuisfans. Want in De Grootste Royaltykenner Van Nederland lepelen ze alle genoten gangen zo op. Het favoriete toetje van koningin Beatrix? Een strikvraag waar een beetje royaltyliefhebber niet in trapt.

De koningin is namelijk niet zo van de toetjes. Heeft ze zelf ooit voor de camera verklaard. En alles wat de koningin voor de camera verklaart slaan amateurroyaltywatchers op. Evenals de naam van de bakker van de Oranjes. Of de kleur van Máxima's jurk tijdens Willem-Alexanders laatste verjaardag (snoepjesroze).

Levensdoel

Voor niet-ingevoerden is De Grootste Royaltykenner Van Nederland een even wonderlijk als vermakelijk schouwspel. Het toont een stoet aan keurige en correcte landgenoten, voor wie een ontmoeting met een lid van het koninklijk huis het hoogst denkbare levensdoel is.

De kandidaten worden vakkundig bijgestaan door Bert - That's The Question - Van Leeuwen, die beroepsroyaltydeskundige Jeroen Snel flankeert. Bert is van de terloopse één-tweetjes. "Denk je dat de koningin weleens zelf een taart bakt?" vraagt hij zich hardop af. Jeroen moet het antwoord schuldig blijven.

Dat zou pas een stunt zijn: iemand die heimelijk een filmpje weet te schieten van een appeltaart bakkende koningin. Maar ja, hou zou je zo iemand moeten noemen? Amateurroyaltypaparazzo?

De Grootste Royaltykenner Van Nederland, EO, Nederland 2, zaterdag 20.30 uur