Een grote sneeuwstorm verdient natuurlijk een journaal-item. Maar dat gebeurt eens per jaar. Daar is geen vaste rubriek voor nodig. Door Rob de Haan.

De rest van het jaar is er bijna altijd wel groter nieuws te vinden, dan de One Man Show van Erwin Kroll, om de laatste minuten van de uitzending mee te vullen.

Fortuyn

Maar zelfs toen er extra journaals werden ingelast op 11 september 2001, of na de moorden op Fortuyn en Van Gogh, wist de journaalredactie als afsluiter niets beters te bedenken dan het weerbericht.

Stel dat in de toekomst Iran via een nucleair bombardement Amerika wegvaagt van de kaart? Dan nog zal Erwin Kroll 's avonds op het journaal vertellen dat er morgen in Limburg motregen wordt verwacht.

T-shirt

Wat is toch het geheime grote idee achter die dagelijkse overdosis weerberichten op tv? Elk uur is er een weerbericht. Terwijl elk normaal mens ook even naar buiten kan kijken, om er achter te komen of hij die dag in T-shirt of in winterjas z'n huis moet verlaten.

En wie echt exacte weersverwachtingen nodig heeft, zoals een landbouwer of een zeeman, heeft natuurlijk niets aan die globale verhalen van het NOS-journaal.

Seedorf

Ach, ik had me waarschijnlijk helemaal niet zo geërgerd aan de weerprofeten op de tv, als zij werkelijk door de weergoden op de hoogte werden gebracht van hun plannen. Maar statistisch is de kans groter dat Seedorf een penalty raak schiet, dan dat een weerman gelijk heeft.

Afgelopen weekend werd Milaan-SanRemo verreden in weersomstandigheden, die niet zouden misstaan tijdens een zomervakantie in Nederland. Waar waren de sneeuwstormen, die de weerprofeten hadden beloofd, waardoor Milaan-SanRemo 2008 de meest heroïsche Primavera sinds decennia zou worden?

Geen genade

Die sneeuwstormen waren blijkbaar al stiekem onderweg naar Duitsland. Met als gevolg dat maandag onverwacht Rund um Köln moest worden afgelast. De weergoden hadden blijkbaar geen genade met de duizenden onschuldige huisvaders, die Tweede Paasdag hoopvol voor de tv zaten te wachten.

Wekenlang hadden zij thuis beweerd dat zij die dag onmogelijk weg konden: De Klassieke Opener Van Het Duitse Wielerseizoen zou dan immers live door de WDR, van 's ochtends vroeg tot 's middags laat, worden uitgezonden. Maar nu werden zij door hun vrouw alsnog meegesleurd naar de aardse hel genaamd de Meubelboulevard.

Paternalistisch

Een andere ergernis over die valse weerprofeten van het journaal is, dat zij altijd heel paternalistisch, voor mij willen bepalen wat 'goed' weer is. Steevast plakken zij dat etiket op zonnige, windstille dagen. Alsof ik daar in maart en april op zit te wachten.

Inmiddels zitten wij middenin twee weken vol schitterende klassieke Vlaamse wielerkoersen. Van Dwars door Vlaanderen, tot en met Gent-Wevelgem. Ondertussen wordt op Eurosport ook nog het WK Baanwielrennen uitgezonden.

Met zoveel live wielrennen op tv, zal ik overdag toch nauwelijks buiten komen. Wat heb ik dan aan zon of windstilte?

Modder

Ik wil juist regen! Hagel! Wind! Ik wil in al die Vlaamse klassiekers de modder zien opspatten tegen de tv-camera's. Ik wil waaiers zien ontstaan. Ik wil het peloton zien strijden tegen de elementen. Zodat elke renner die zelfs maar de finish haalt, daarmee zijn eigen heldenverhaal schrijft.

Voor mij hebben al die valse weerprofeten van de tv afgedaan als middelaars tussen de mensheid en de weergoden. Ik zal voortaan zelf proberen om contact met de weergoden te leggen, om mijn wensen kenbaar te maken. Kent iemand toevallig nog een Indiaanse medicijnman, die mij de regendans kan leren?

Of weet iemand misschien of de tekst van Why Does It Always Rain On Me van Travis autobiografisch is? Dan zou ik graag een fonds oprichten, om te financieren dat hun frontman voortaan elk jaar in maart en april in Vlaanderen komt wonen.

Purple Rain

Ondertussen probeer ik mijn gebeden aan de weergoden duidelijk te maken, door op mijn stereotoren continu voluit nummers te draaien als Let It Rain, Purple Rain, I'm Only Happy When It Rains, Riders On The Storm, A Hard Rain's A-Gonna Fall en, om te voorkomen dat het weer zo heftig wordt als in Keulen, ook nog Just Walking In The Rain van The Prisonaires. Eens zien of dit de komende weken werkt.