Twinsz is een milde Idols voor tweelingen. Wat de urgentie daarvan is wordt geen moment duidelijk. Door Paul de Lange.

Bandjes die worden geboren in tv-programma's kennen in de regel een korte levenscyclus. Starmaker bracht ooit K-Otic voort. Dat wist, nog net voor het downloadtijdperk losbarstte, flink wat cd-singles door de strotten van jonge kijkers te duwen.

Maar wie herinnert zich Follow That Dream? Of kan de bands opnoemen die Popstars - The Rivals voortbracht?

Eeneiige tweelingen

Na drie afleveringen Twinsz is duidelijk: dit gaat geen uitzondering op de regel worden. Het programma wil een popband formeren die louter uit eeneiige tweelingen bestaat. En ja, zoveel zijn daar nu ook weer niet van, dus de spoeling is aanmerkelijk dunner dan bij een doorsnee Idols.

Misschien ligt daar de reden dat de jury vergeleken met dat programma onwerkelijk mild is tegenover de kandidaten. Na een dramatisch slechte performance reageert jurylid Ferdi Bolland rustig: "hebben jullie eerder gezongen? Nee? Nou, dat hoor je ook wel een beetje." Je gaat bijna verlangen naar een vernietigende Gordon.

Bono

Geen moment maakt Twinsz duidelijk wáárom er eigenlijk een band met eeneiige tweelingen moet komen. Wat heb je aan twee exact dezelfde figuren met eendere stemmen in één band?

Stel dat Bono een tweelingbroer naast zich op het podium zou hebben: daar wordt toch niemand gelukkiger van? En vanuit de deelnemers geredeneerd: je fifteen minutes of fame delen met je zus, waarom zou je?

Drama

Maar ach, eigenlijk kan het ook geen betrokkene al te veel schelen of er uiteindelijk iets fatsoenlijks uit het programma rolt. De zoektocht zelf, daar gaat het tv-technisch om. Afvalraces staan garant voor drama en daarbij zijn identieke tweelingen vaak vermakelijk om te zien. Zoniet, dan zorgen de makers er wel voor dat het vermakelijk is.

Met ondeugende dilemma's bijvoorbeeld. Onder het mom van testen of de tweelingen dezelfde antwoorden geven, krijgen ze stoute vragen op zich afgevuurd.

Wel of niet zoenen op de eerste date? Ochtendseks of avondseks? Onder of boven? Het past ongetwijfeld bij de nieuwe aanwinst, presentatrice Yolanthe Cabau van Kasbergen.

Filosofie

Die ontboezemde in het Algemeen Dagblad nogal wat plannen te hebben met de omroep. "Mensen kennen mij als de gekke, sexy Yolanthe, maar met zaken als geloof, filosofie en luisteren naar verhalen van mensen wil ik ook graag wat doen."

Programma's over geloof en filosofie, bij de TROS. Die gekke, sexy Yolanthe toch.

Twinsz, dinsdag 20.30 uur, Ned 1, TROS.