
In Antigua is muziek gratis
Antigua heeft van de Wereld Handelsorganisatie (WTO) toestemming gekregen om inbreuk te maken op Amerikaanse intellectuele eigendomsrechten en mag dus illegale uitwisseling van bestanden van Amerikaanse komaf toestaan.
Aangezien de meest gedownloade muzieknummers, films en softwareprogramma's - en de meest strijdlustige piraterijbestrijders - uit de VS komen, lijkt dat goed nieuws voor ThePiratebay.org. De beruchte website voor illegale bestandsuitwisseling, die geteisterd wordt door juridische procedures, kan zijn zoektocht naar een nieuw onderkomen staken.
Goksites
De zaak is in 2003 door Antigua aangespannen naar aanleiding van de strenge Amerikaanse gokwetgeving, die onder meer goksites uit Antigua treft. De VS heeft alle juridische argumenten en trucs geprobeerd, maar steeds bot gevangen. De WTO-rechters hebben bepaald dat de Amerikaanse wetten in strijd zijn met internationale vrijhandelsakkoorden.
Omdat de VS weigeren de wet aan te passen, mag Antigua van de WTO handelssancties toepassen. Het recht van Antigua om Amerikaanse auteursrechten, merken en octrooien te schenden is door de WTO beperkt tot 21 miljoen dollar per jaar en niet de 3,4 miljard dollar die Antigua had verzocht.
Formaliteit
Antigua heeft nog een laatste officiële toestemming nodig van de WTO, maar volgens de advocaat van het eiland is dat een formaliteit . Eind maart kan de pret beginnen.
Maar hoe bepaal je de waarde van een auteursrechtschending? Met andere woorden, hoe moet Antigua bepalen wanneer die 21 miljoen aan piraterij is opgegaan en ze de auteurswet weer moeten gaan handhaven?
Kazaa
Een vrouw in Minnesota moest eind vorig jaar 222.000 dollar schadevergoeding betalen voor het via Kazaa beschikbaar stellen van 24 tamelijk matige muzieknummers.
Dat komt neer op 9250 dollar per illegaal uitgewisseld nummer. Tegen dat tarief mag de premier van Antigua dus 2270 Amerikaanse liedjes in zijn Shared Folder zetten.
Legaal
Je kunt het ook anders benaderen. Een liedje bij een legale online muziekwinkel zoals Amazon of iTunes kost meestal een dollar. Als Antigua ieder jaar 21 miljoen gratis downloads mag uitdelen, komt dat neer op 300 liedjes voor elk van de 70.000 inwoners van het eiland, oftewel 930 nummers per huishouden. Dat begint ergens op te lijken!
Antigua hoopt natuurlijk dat het niet zo ver komt. Het eiland wil de Amerikaanse contentindustrie de stuipen op het lijf jagen, in de hoop dat zij hun vermaarde lobbymachine deze keer iets nuttigs laat doen, namelijk de regering-Bush dwingen de repressieve en discriminerende gokwetgeving te versoepelen.
Voor Antigua staat er nog meer op het spel. Een echte handelsoorlog tegen Amerika zal de kleine Caribische staat altijd verliezen. De economie van het eiland moet het vooral hebben van toerisme, veelal van Amerikanen. Om maar te zwijgen van de Amerikaanse luchtmachtbasis op het eiland.