Hybride auto's en elektrische auto's hebben een heel groot nadeel; ze maken namelijk geen geluid. En dat is niet alleen saai, maar ook nog eens levensgevaarlijk. Door Vincent van Twillert.

Stille auto's zijn vooral gevaarlijk voor voetgangers en fietsers, aangezien die vooral focussen op het gehoor. In de auto hoor je een ambulance langskomen maar bij een dode hoek geef je vaak pas gas als je goed om je heen gekeken hebt.

Te voet en op de fiets vertrouwen mensen meer op het gehoor en bij stilte zal er dan minder goed gekeken worden.

Fisker

Is deze gemakzucht reden om ons zorgen te maken? Sommige mensen denken van wel, zo ook het nieuwe automerk Fisker. Fisker bouwt een hybride sportwagen, welke er overigens verdomd goed uit ziet, die zowel binnen als buiten de auto speakers heeft.

Ook de nieuwe hybride Lightning GT heeft zo'n systeem, de "External sound generator", waarmee je kan kiezen hoe je auto klinkt. Het wordt daarmee mogelijk om de auto zelfs als een F1-bolide te laten klinken. Zo zijn de overige weg- stoepgebruikers een stuk veiliger…

Onzinnige feature

Maar het is natuurlijk een enorm onzinnige feature. In dit tijdperk van iPods moeten voetgangers en fietsers gewoon beter uitkijken, net zoals automobilisten overigens. We hebben ondertussen een spaghetti aan regelgeving om geluidsoverlast van auto's tegen te gaan, en dan moeten we nu opeens extra geluiden gaan produceren om hybride auto's hoorbaar te maken?

Denk aan al die 80km-zones en geluidswallen op de meest onmogelijke plekken, waar was dat dan goed voor? Daarnaast denk ik dat niemand zit te wachten op een overvolle PC Hooftstraat met het geluid van een Grand Prix.

Verkeerslawaai

Eén op de vier Nederlanders heeft regelmatig last van verkeerslawaai en twee op de vijf Nederlanders heeft überhaupt last van verkeer.

Laten we die situatie alsjeblieft niet nog erger maken, stop de geluidsvervuiling en geniet van de stille hybride. Dat geeft de gemiddelde Nederlander in ieder geval weer een reden om wat minder te zeiken.