Heftige verhalen over de effecten van drank- en drugsgebruik door jongeren. Roes zet aan het denken, dat wel. Door Paul de Lange

Bijna vergeten tv-programma's kunnen soms plots weer opduiken. Binnenkort wordt Wedden Dat? afgestoft, met Carlo Boszhard in de rol van Jos Brink. En de oermoeder aller datingprogramma's, Op Goed Geluk, komt in andere gedaantes ook nog steeds voorbij. Dan worden er bijvoorbeeld meesters en juffen gekoppeld en heet het Love Match.

Vermomming

Het VPRO-programma Roes heeft een betere vermomming. Maar uiteindelijk blijkt het gewoon een nieuwe versie van 12 Steden, 13 Ongelukken - de VARA-serie die jarenlang fatale verkeersincidenten in een verhaalvorm goot.

In plaats van verkeersongelukken gaat het bij Roes om gedramatiseerd drank- en drugsgebruik. Dat regelmatig uitmondt in - hoe kan het ook anders - verkeersongelukken. Net als bij 12 Steden, 13 Ongelukken zijn de afleveringen op zich zelf staande verhalen.

Flashbacks

De verschillende verhaallijnen maken gaandeweg duidelijk maken welk drama zich voltrekt. Of heeft voltrokken, want Roes schuwt flashbacks niet. Roes schuwt sowieso weinig middelen.

Om onduidelijke redenen worden acties af en toe in slow motion vertoond. Opeens klinken er onheilspellende geluiden wanneer personen een slok drank nemen. Ook zien we met mobieltjes opgenomen beelden, maar blijft in het vage van wie of waarom. Het komt allemaal nogal, om in doelgroeptermen te spreken, weird over.

Bij 12 Steden, 13 Ongelukken was er vaak al sprake van een keten van onlogisch opeenvolgende gebeurtenissen. Een gescheurd condoom kon bij wijze van spreken een brommerongeluk veroorzaken. Het lijkt wel alsof Roes dat pad bewust verder opgaat.

Pizzaria

In de laatste aflevering bijvoorbeeld wordt Rosanne aan de deur ingepakt door een pizzakoerier. Nog voordat ze aan haar pizza is begonnen vlucht ze weg van haar drinkende moeder, richting pizzeria.

Daar blijkt de jongen ineens niet langer met zijn brommer rond te rijden, maar achter de bar te staan. En de enige aanwezige te zijn. Dus zet ze het op een zuipen met iemand die ze hoogstens een half uur kent.

Drugs

Op de een of andere manier komt zoiets niet erg realistisch over. Ook op andere momenten roept Roes meer vragen op dan dat het antwoorden geeft. Op zich hoeft dat geen slechte eigenschap te zijn voor een programma dat aan het denken wil zetten. Maar de rijzende vragen gaan eerder over het verhaal zelf dan over de risico's van drank en drugs.

Daarbij wisselen de acteerprestaties van de jongeren nogal. Opvallend genoeg overtuigen ze stuk voor stuk het meest als ze een dronken iemand moeten neerzetten. Dat roept eigenlijk nog de meeste vragen op.

Roes, VPRO, dinsdag, Ned 3, 20.55 uur.