De Eredivisie CV gaat zelf de voetbalrechten exploiteren. Weten de clubs wel waar ze aan beginnen? Door Christiaan Alberdingk Thijm

De Eredivisie CV neemt een enorme gok door de voetbalrechten op de live wedstrijden zelf te gaan exploiteren. De voetbalclubs namen die beslissing nadat de kabelexploitanten CanalDigitaal en Zesko naar hun smaak te weinig hadden geboden voor de rechten. Nu starten de clubs hun eigen betaaltelevisiezender.

Voorzitter Michael van Praag van de Eredivisie CV is er zeker van dat de clubs op die manier meer kunnen verdienen. "Dit is geen onverantwoord avontuur."

BSkyB

De Eredivisie CV denkt een miljoen huishoudens te interesseren voor de nieuwe zender achter de decoder. Het grote voorbeeld is Engeland. Daar worden de voetbalrechten al jaren succesvol geëxploiteerd via BSkyB. Het verschil is alleen dat er veel meer potentiële kijkers van Engels voetbal zijn dan Nederlands voetbal.

De Engelse televisiekijker is ook gewend aan betaaltelevisie, terwijl de Nederlandse kijker verwend is met een groot aanbod gratis zenders.

Versatel

De Eredivisie CV mag verstand hebben van voetbal, dat betekent nog niet dat zij verstand heeft van de Nederlandse televisiemarkt. Het geeft te denken dat de partijen die daar wel verstand van hebben - de kabelbedrijven - veel minder voor de rechten over hadden dan Versatel tijdens de vorige biedingsronde.

Versatel betaalde 30,5 miljoen euro per jaar voor de rechten, maar kon dat bij lange na niet terug verdienen. De consument bleek nog niet klaar voor internettelevisie en voetbal via de mobiele telefoon.

Digitalisering

Dat moet nu allemaal wel lukken. "De trein van de digitalisering is vertrokken. Dit is het ideale moment om in te stappen." zei een woordvoerder van de Eredivisie CV. Het is alleen de vraag of die trein wel de juiste kant op gaat. Als de clubs niet oppassen, walst de trein van de digitalisering over ze heen. Het wordt voor de voetbalfan steeds makkelijker zijn eigen voetbalzender te beginnen.

Livecastr

Onlangs opende Livecastr.com haar deuren. Via Livecastr kunnen live video opnames worden gestreamd. Dat betekent dat als ik naar in de Arena naar Ajax - PSV kijk, ik met mijn mobiel de wedstrijd live kan uitzenden via Livecastr. YouTube zou iets vergelijkbaars van plan zijn.

Toegang

De clubs kunnen daar niet zoveel tegen doen. De voetbalrechten zijn namelijk geen echte rechten. Een voetbalwedstrijd is niet door het auteursrecht of een ander recht van intellectuele eigendom beschermd. Je mag een voetbalwedstrijd dus in principe gewoon opnemen en uitzenden.

De rechten op het voetbal zijn gebaseerd op de toegang tot het stadion. De voetbalclub die eigenaar is van het stadion heeft de bevoegdheid aan de toegang voorwaarden te verbinden.

Slechts de partij die de licentie heeft gekregen van de Eredivisie CV mag met camera's naar binnen, anderen niet.

50.000 cameramannen

Daar zal de gemiddelde voetbalfan met een camerafoon in zijn zak zich alleen weinig van aantrekken. Die staat zo meteen vrolijk op de tribune te filmen om de rest van de wereld mee te laten genieten met de wedstrijd.

Toen John de Mol met Talpa de rechten op de samenvattingen kocht, wilde hij het voetbal totaal anders in beeld gaan brengen. De kijker zou zelf zijn camerapositie moeten kunnen kiezen, was één van de ideeën. Dat idee zal nu wel eens versneld gaan worden uitgevoerd.

Met 50.000 cameramannnen en -vrouwen in een stadion is er keuze zat.