Klusprogramma's te over op de Nederlandse tv. Maar In Help, Mijn Man Is Klusser! draait het al lang niet meer om praktische tips. Door Paul de Lange.

Nederlanders klussen zich een ongeluk. Dat kan haast niet anders als je de wildgroei aan klusprogramma's van de laatste jaren overziet. Een tv-seizoen telt tegenwoordig al gauw tien doe-het-zelf-programma's. Hoewel de laatste tijd vooral de doe-het-zelf-maar-niet-varianten goed scoren.

Want met één miljoen kijkers is Help, Mijn Man Is Klusser! van kroonprins uitgegroeid tot koning van het genre. Het idee is dat vrouwen die al jaren in een verbouwing zitten hun prutsende man kunnen opgeven - al is aangeven misschien een gepaster woord.

Puinhopen

Het overzicht van de puinhopen behoort tot de vaste hoogtepunten van de tv-week. Al bij het eerste het beste shot van de keuken of badkamer wordt de wanhoop van de vrouwen duidelijk. Als die vertrekken er tenminste nog zijn. Regelmatig blijkt het hele gezin al tijden verstoken van douche of toilet.

Relaties

Jarenlang buitenshuis poepen knaagt aan de liefde, zo blijkt. In dat opzicht heeft Help, Mijn Man Is Klusser! een onvermoede onderlaag. Dat verbouwingen relaties onder druk kunnen zetten was op tv al eerder aangetoond. Maar in dit programma gaat het niet om de relatieperikelen tussen twee personen.

Het gaat om de ontmaskering van één persoon: de man des huizes. Leiders van traditionele gezinnen, mannen die status ontlenen aan het klussen, maar opzichtig falen. Als klusser, en daarmee als gezinshoofd.

Vernedering

Pak een doe-het-zelver zijn hamer en zaag af en er blijft zielig weinig van hem over. Vernedering stapelt zich op vernedering wanneer het professionele klusteam de boel op zich neemt. Zelfs een resterend, schlemielig klusje krijgt de man niet op tijd af.

De soepel met de camera spelende John Williams probeert de gevallen klussers nog enigszins in bescherming te nemen. Maar het blijft pijnlijk om naar deze moderne variant van de publieke schandpaal te kijken. En op een vreemde manier tegelijkertijd aantrekkelijk om dat toch te doen.

Dansen

Het succes van Help, Mijn Man Is Klusser! smaakt bij RTL in elk geval naar meer. Zo krijgen we binnenkort een spin-off met de eveneens weinig cryptische titel Help, Mijn Man Kan Niet Dansen. De geboorte van een nieuwe serie liet zich zelden zo eenvoudig voorspellen.

Zet u schrap voor Help, Mijn Man Kan Niet Koken, Autorijden, et cetera. Om nog maar te zwijgen over de dingen die mannen in bed ongetwijfeld allemaal niet kunnen.

Met als grande finale de spelshow Help, Mijn Man Kan Werkelijk Helemaal Niets, waarin de grootste allround prutsers het tegen elkaar opnemen. Kan nog best leuk worden.

Links

Help, Mijn Man Is Klusser! Donderdag, 20:30 uur, RTL 4.

Help Mijn Man Kan Niet Dansen. Binnenkort.