Studio Sport heeft de rechten terug van het Nederlandse voetbal. Nu moet Hugo Walker weer terug naar Studio Sport. Door Jurryt van de Vooren / Sportgeschiedenis.nl

Bij Studio Sport struikelde je deze week over de champagneflessen en taartdozen. De redactieleden zijn door het dolle nu ze de tv-rechten van het Nederlandse voetbal hebben teruggekregen. Niemand had er namelijk rekening mee gehouden, omdat de NOS aanvankelijk alleen maar had geboden voor de radiorechten. En opeens hebben de publieken alles: zowel de rechten voor de radio als samenvattingen op tv.

Elk kantoor op het Mediapark in Hilversum had daarom de afgelopen dagen glasschade nadat alle ruiten waren vernield met rondvliegende kurken van champagneflessen. Een zinnig gesprek met de sportredacteuren was niet meer mogelijk. Naar verluidt is het feest nu over en is Studio Sport weer aan het werk. Dan is het tijd om mijn pleidooi te starten om Hugo Walker terug te halen. En om zijn fanclub nieuw leven in te blazen na jarenlange stilte.

Nou, nou, nou

Ach, Hugo Walker. Met de gedachte aan Studio Sport word ik niet nostalgisch door het bord op schoot – welke idioot heeft dat cliché in vredesnaam verzonnen? – maar door deze legendarische verslaggever. Kijk bijvoorbeeld eens terug naar filmbeelden uit 1992 - hier.

Alphons Arts van Go Ahead Eagles neemt een aanloop voor een vrije trap tegen FC Den Haag. Onhoudbaar vliegt de bal over de muur, in het Haagse goal. Walker: “Nou, nou, nou, nou, nou, jongen! Wat een verschrikkelijke mooie goal! Alphons Arts! Kijk eens, schitterend met effect genomen, kansloze doelman. Prachtige goal, Alphons Arts. Complimenten."

Walker hield ermee op

Sinds 2000 horen we dit niet meer bij Studio Sport. Tijdens Euro 2000 kreeg Walker geen grote wedstrijden toegewezen, waarna het genoeg voor hem was. “En dan houden we ermee op hier in Hilversum," zou hij daarna hebben gezegd. Daarna keerde hij nog korte tijd terug bij RTL 5 om het Engelse voetbal te verslaan.

In 2004 was de legendarische opmerking Komt Dat Schot de naam van een BNN-programma, dat op zoek ging naar nieuw talent onder de sportverslaggevers – alle afleveringen hier. Toch is sinds 2000 alles anders, want zonder Hugo Walker is Studio Sport net zo leeg en koud als de koelkast van een vereenzaamde vrijgezel.

Hugo naar Hilversum!

Omdat de NOS zo verrassend de tv-rechten voor vijf jaar heeft gekregen, zijn ze nu hard op zoek naar redacteuren. (Als je eens een kans wilt wagen in Hilversum, moet je het dus nu doen!) De redactie van Studio Sport is daarom extra blij dat Foppe de Haan zich heeft geplaatst voor de Olympische Spelen, zodat de competitie enkele weken later begint dan normaal. Die extra tijd kunnen ze goed gebruiken voor de voorbereidingen op het nieuwe voetbalseizoen.

Nóg een reden om Hugo Walker meteen terug te halen. We noemen de actie Hugo naar Hilversum! Mail je steunverklaring direct naar de NOS – adressen hier. De champagne en taart staan al klaar.

Reageren en steunbetuigingen hier.