Met de rechtszaak tegen Guus Kouwenhoven heeft het OM geprobeerd illegale wapenhandel met dubieuze regimes aan te pakken. Ook in de Gouden Eeuw was dit een probleem. Door Anno.

Nederland speelde tijdens de gewelddadige zeventiende eeuw een sleutelrol in de Europese wapenhandel. Wapenhandelaar Elias Trip leverde bijvoorbeeld duizenden musketten en andere wapens aan Zweden, dat Nederland steunde in de strijd tegen Spanje.

Ook bondgenoot Frankrijk kocht vijftig kanonnen bij hem. Trip had niet alleen verschillende gieterijen voor bronzen kanonnen in Nederland en Duitsland, maar importeerde ook jaarlijks vele honderden kanonnen uit Engeland.

Kapitaal

Zo vergaarde de familie Trip een gigantisch kapitaal. Elias' neefjes Louys en Hendrick bouwden daarvan in 1662 het 'Trippenhuis' in Amsterdam. Ze schaamden zich niet voor hun door wapenhandel vergaarde rijkdom. Dat blijkt uit de schoorstenen die de vorm hebben van mortieren.

Ook verwerkten ze de olijftak in de gevel, het symbool voor de vrede. Zij zagen oorlog als een voorwaarde voor vrede, en veel mensen waren dat met hen eens. Maar Elias Trip leverde ook oorlogsschepen aan vijand Spanje, al probeerden de Staten-Generaal dit met een systeem van paspoorten tegen te houden. Handelaren met goede contacten konden echter gemakkelijk een valse bestemming opgeven voor het wapentuig.

Oude piraat

De Hollandse koopman was dus bereid voor geld de duivel te dienen, merkte Prins Maurits op. Het feit dat Elias voor een vloot die hij aan Venetië verhuurde een oude piraat als bevelhebber aannam, plus een bemanning van uitsluitend kinderen, lijkt dit te bevestigen. Gelukkig zijn er nu wetten die gewetenloze wapenhandelaren proberen te stoppen.

De column Anno NU geeft wekelijks een stukje geschiedenis bij het nieuws. Reageren? Ga naar www.anno.nl.