Het valt vast niet mee om politieagent te zijn. Als je niet wordt afgeblaft door een aangeschoten lullo in een leasebak, die niet door de alcoholcontrole komt, dan wordt je wel in de zeik genomen door brommertuig of hangjongeren. En ondertussen lopen Jan en Alleman te klagen dat je je werk niet goed doet. Door Sacha Prins.

Zou het komen doordat je stiekem achter een boom gaat staan laseren op een plek waar je best veilig 70 Km/h kan rijden (maar slecht 50 Km/h mag)? Of komt het doordat jullie voor winkeldieven, fietsendieven en junks een speciale draaideur op het bureau hebben geïnstalleerd? Als je er überhaupt al achteraangaat.

Kom je wel een keer in actie met een spectaculaire achtervolging én vangst van een roekeloze autodief dan is het weer niet goed, dat brengt namelijk onnodige risico's met zich mee en is daarmee onverantwoord. Je doet het ook nooit goed.

Verwende ventjes

Als je dan opkomt voor je eigen belangen en laat doorschemeren dat je misschien wel actie gaat voeren voor een betere CAO dan worden jullie uitgemaakt voor verwende ventjes. Plus je krijgt een kort geding aan je broek door bobo's die het niet kunnen verkroppen dat hun wedstrijden niet door gaan, omdat jullie besluiten het voetbaltuig niet te begeleiden van treinstation naar voetbalstadion. Ironisch dat jij de schuld krijgt dat hun wedstrijd niet door kan gaan, omdat zij hun eigen tuig niet in de hand hebben.

En met de aankondiging dat er misschien wel acties komen die het verkeer in de spits gaan hinderen, waardoor mensen misschien wel in de file komen te staan en later op hun werk gaan komen, hebben jullie het helemaal verbruid.

Symbolisch

Maar je hebt wel de aandacht, en dat was de bedoeling. Het is natuurlijk een puur symbolisch dreigement dat je het verkeer zou gaan hinderen. Het verkeer hindert zichzelf namelijk al genoeg, helemaal tijdens de spits. Daar zijn geen acties voor nodig en dat weten jullie ook.

Ik vind die acties van jullie wel mooi. Jullie zijn goed georganiseerd en dat helpt om voor je belangen op te komen. Anderen die gemeenschappelijke belangen hebben, doch minder georganiseerd zijn, zijn daar misschien wel een beetje jaloers op.

Kom voor jezelf op, want niemand anders zal het doen. Het beste resultaat boeken jullie als je alle inkomsten genererende handhaving en bij het publiek impopulaire maatregelen opschort. Zo zal de Minister van Financiën vanzelf aandringen bij de Minister van Binnenlandse Zaken om haar sores snel te regelen en jullie je zin te geven. Concreet voorbeeldje: per direct geen snelheidsovertredingen verbaliseren totdat jullie je zin hebben. Mits verantwoord natuurlijk, de echte mafkezen duw je gewoon met harde hand van de weg.