Veganstreaker Peter Janssen vraagt bij Paul de Leeuw op een 'ludieke en positieve manier' aandacht voor dierenrechten. Hij wil daarbij niet helemaal naakt. Dat hoort anders! Door Anno.

In maart 1974 maakten de eerste Nederlanders kennis met het streaken. Drie studenten van de Erasmusuniversiteit trokken op de Rotterdamse Lijnbaan hun kleren uit en renden met alleen sokken en tennisschoenen aan de straat uit.

Bij de Bijenkorf sprongen ze in een klaarstaande auto. Na deze Rotterdamse stunt kon Amsterdam natuurlijk niet achterblijven: een paar vrouwen sprintten over de Dam, maakten een buiging voor het Nationaal Monument, en verdwenen in een bestelbusje.

Amerika

Deze hype waaide begin jaren zeventig over uit Amerika. Daar stormden in 1973 500 studenten naakt over het terrein van de Universiteit van Maryland. Een plaatselijke radioverslaggever bedacht de term streaking toen de studenten langs hem renden.

Maar wat was dat streaken nou? Een Amerikaanse psycholoog noemde het een kunstuiting met een politiek-activistisch randje. In praktijk viel die maatschappelijke betrokkenheid erg mee. In een interview zeiden streakers: "We hebben geen enkele boodschap, we hebben ook geen enkele frustratie. We zijn zomaar studenten die lol hebben." Nederlandse journalisten leken er ook niet veel meer in te zien. Zij schreven grappend over 'een rage met niks om het lijf' en 'naadlopen'.

Protestmiddel

Veganstreaker Janssen gebruikt deze oude studentengrap nu als protestmiddel. Alleen durft hij niet helemaal naakt. Volgens de schrijvers van het boek Gekte. Rages in de Lage Landen geldt het dan niet als een echte streak. Ook het meisje dat in de Wimbledonfinale van 1996 halfbloot langs Richard Krajicek rende tellen zij niet mee, omdat zij een schortje droeg.

De column Anno NU geeft wekelijks een stukje geschiedenis bij het nieuws. Reageren? Ga naar www.anno.nl.