Het is het meest gewilde baantje in de tv-wereld: een eigen reisprogramma. Johnny de Mol jr. buit het op geheel eigen wijze uit. Door Paul de Lange.

Reizen op tv stond nog niet zo heel lang geleden gelijk aan afzien. Het bekendste reisprogramma was van Boudewijn Büch, voor wie reizen vooral een noodzakelijk kwaad leek.

Klagend en puffend kwam hij dan uiteindelijk bezweet aan op de plek waar nog wat restanten van de dodo - of andere zaken van cultuurhistorisch belang - te vinden waren.

Dessing

Sinds beroepsreiziger Floortje Dessing zich met het genre bemoeit, is dat beeld 180 graden gedraaid. Een goed reisprogramma wekt bij de kijker nu nog maar een ding op: pure jaloezie. Want hoezo mogen mensen voor hun werk gratis naar de zonnigste oorden met de hagelwitste stranden?

Dessing flikte dat kunstje al meer dan eens bij de commerciële omroepen. Nu heeft ze zelfs de 'groene' publieke omroep Llink zo ver gekregen om haar vliegtickets te betalen.

Machtige positie

De nieuwste gelukkige eigenaar van een eigen reisprogramma is Johnny de Mol jr. Die toont zich meteen bewust van zijn even luxueuze als machtige positie. Johnny heeft namelijk geregeld dat per aflevering een gast hem vergezelt, en dat daar belachelijk veel vrouwelijk schoon tussen zit.

De eerste reispartner is actrice Hanna - De Co-Assistent - Verboom. Het duo gaat naar Kenia, waar Verboom tien jaar van haar jeugd heeft doorgebracht. Want dat schijnt een ander onderscheidend kenmerk van het programma te worden: de gast heeft 'iets' met het land dat bezocht wordt.

Zwempartij

Al na een paar minuten blijkt dat de presentator vooral 'iets' met zijn gast heeft. Vlak nadat hij Hanna gewekt heeft, merkt Johnny richting de crew op dat "ze er al best goed uit ziet voor zo vroeg, toch?" Even later praat hij haar gladjes uit de kleren voor een zwempartij, waarbij onvermijdelijk het nodige gestoei plaatsvindt.

En zo gaat het de hele uitzending door, tot een welhaast surrealistische apotheose. Bij een ondergaande zon en een glas champagne verzucht Hanna hoe fijn ze het wel niet heeft. De Mol draait zich opeens recht naar de camera en verklaart droogjes: "als dat geen neuken wordt."

Masterclass flirten

Bedoeld als reisprogramma ontpopt Waar Is De Mol? zich tot een masterclass flirten op exotische locaties. Maar omdat alles in dienst van dat doel lijkt te staan, zijn De Mols pogingen om de schoonheid van de omgeving te benadrukken vrij ongeloofwaardig. Om over zijn aanzetjes tot diepere interviews met zijn gast maar te zwijgen.

Binnenkort zit Johnny met topmodel Doutzen Kroes op een boot. Niet lang erna ziet hij ergens met prachtactrice Jennifer Hoffman de zon ondergaan. Via een omweg voldoet Waar Is De Mol? zo toch aan de basiseis voor een goed reisprogramma: pure jaloezie.

Waar is de Mol? Maandag, 22.30 uur, Veronica